"Irinej da se ugleda na Pavla" 1Foto: BETAPHOTO/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Negativna ocena patrijarha Irineja o protestima je direktno mešanje u dnevno-politička pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti, što nikako ne bi trebalo da čini neko na tom položaju, smatra Savez za Srbiju, koji je juče uputio pismo patrijarhu povodom njegovog govora koji se odnosio na građanske proteste.

Patrijarh Irinej se govoreći u nedelju na obeležavanju 20 godina od početka NATO bombardovanja u Nišu osvrnuo i na demonstracije. On je naveo da „ono što danas vidimo na ulicama nije dobro“ i da „to daje snagu našim neprijateljima“. Zna se, istakao je patrijarh, kako se dolazi do položaja i vlasti.

„Na ovaj način ne mogu doći, niti mogu nauditi, ali mogu nauditi svom narodu i svojoj državi“, rekao je patrijarh. On veruje da to oni na ulicama ni ne žele, ali da su možda, druge želje jače od njih, te da treba sa više ljubavi da se okrenu svom narodu, otadžbini i budućnosti.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić komentarišući ovaj deo patrijarhovog govora kaže da srećom nemamo kanon o nepovredivosti Pape koji imaju katolici, pa se neće ogrešiti komentarom na Patrijarhovu izjavu.

– Patrijarh ovom izjavom staje na stranu vlasti dajući režimu vetar u leđa za dalje zaoštravanje podeljenosti Srbije. Patrijarhovo je da nas pomiri, a ne da „stane u rov“ na nečiju stranu. Preporučila bih mu da se ugleda na patrijarha Pavla koji je sve radio drugačije. Patrijarh Pavle nas je mirio i sabirao, stajao na čelu protesta, išao da razgovara s vlastodršcima. Ni na koga se nije bacao kamenom – kaže Rašković Ivić za Danas.

Opozicioni SZS juče je uputio pismo patrijarhu u kojem navode da nisu razumeli zašto su protesti uopšte bili njegova tema u govoru povodom početka NATO bombardovanja. Kako su naveli, očekivali su od patrijarha da pođe putem njegovog prethodnika patrijarha Pavla koji je „u složenim i kriznim istorijskim situacijama uvek pozivao na dijalog i mirio zavađene strane u našem društvu i nije se mešao u dnevnu politiku“.

Kako se dodaje, očekivali su i da će pozvati predstavnike vlasti da otvore dijalog sa opozicijom i organizatorima protesta. „Vaša javna negativna ocena o protestima je direktno mešanje u dnevno-politička pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti, što neko na Vašem položaju nikako ne bi trebalo da čini, jer SPC nije u vlasništvu SNS, a Vi ste Poglavar čitave naše Crkve koju čine vernici različitih političkih opredeljenja, pa i opozicionih prema ovoj vlasti. Mnogi građani, a posebno vernici, koji učestvuju na protestima povređeni su Vašom reakcijom i nerazumevanjem naše mirne i nenasilne borbe za osnovne demokratske vrednosti koje su dovedene u pitanje. Vaše reči se tumače kao davanje podrške jednoj diktatorskoj i kriminalnoj vlasti, a to je neprimereno i sa mnogo nižeg položaja nego što je tron Svetog Save na kome se Vi nalazite“, navedeno je u pismu.

Ako je za SZS stajanje najvišeg crkvenog poglavara na stranu vlasti, za sociologa Đokicu Jovanovića to nije. „Veske organizacije trebalo bi da budu odvojene od crkve. Pokažite mi koja to jeste. SPC je uvek bila na strani vlasti i takvo ponašanje i govor patrijarha ne bi trebalo da bude iznenađenje“, zaključuje za Danas Jovanović.

Neprimereno deljenje stada

Patrijarh je pastir jednom stadu i nije primereno da se na obeležavanju ovakvih događaja, kakav je bio početak NATO bombardovanja SR Jugoslavije, to stado deli ni po kojem osnovu. Verujem da patrijarh uvek ima dobre nemere, ali neke njegove izjave, poput ove u Nišu, mogu izazvati negativna reagovanja mnogih koji sebe smataju takođe patriotama – kaže za Danas Dragiša Bojović, profesor Niškog univerziteta.

Poglavar SPC je preksinoć u Nišu, na skupu na kome je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po drugi put javno iskazao neslaganje sa protestima protiv Vučićeve vlasti. Pre nepuna dva meseca u svetosavskom intervjuu Politici on je izjavio: „Sa velikom brigom sam pratio nedavne demonstracije na ulicama Banjaluke i da su oni koji ne žele dobro Republici Srpskoj i srpskom narodu, tada su bili zadovoljni. Ne vidim da će biti koristi za narod ni od podsticanja na takve proteste u Beogradu i širom Srbije. Možda neko ne vidi ili ne želi da vidi, ali svi ti procesi jesu povezani“.

Ni krajem januara, kao ni juče u Srpskoj patrijaršiji niko nije mogao da objasni da li je patrijarh Irinej govorio u svoje lično ime ili u ime Sinoda ili cele Crkve, kao i da li mu kanoni daju za pravo da na javnim skupovima iznosi lični politički stav. Uprkos kontraverznim patrijarhovim političkim izjavama, profesor Bojović smatra da je „teško reći da je poglavar SPC pod uticajem SNS“. J. Tasić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari