Italija se zalaže da se ubrzaju pregovori EU sa Srbijom 1Foto: BETA/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS)

Italijanski ministar za evropske poslove Italije Vinćenco Amendola je danas izjavio u Beogradu da se Italija zalaže da nova Evropska komisija utvrdi jasan plan koji bi podrazumevao ubrzavanje pregovora o prijemu Srbije u EU.

Amendola je to rekao na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Proširenje na Zapadni Balkan bi, kao geopolitički prioritet, bio istorijski korak za EU“, rekao je Amendola.

U saopštenju je Vučićev kabinet preneo da je Amendola rekao da Italija podržava incijativu „mali Šengen“ za saradnju Zapadnog Balkana.

Vučić i Amendola su istakali zadovoljstvo saradnjom Srbije i Italije. Ove godine se obeležava decenija od uspostavljanja strateškog partnerstva i 140 godina diplomatskih odnosa.

Vučić je zahvalio Italiji zbog kontinuirane podrške evrointegraciji Srbije, posebno jer ona nastoji da evrointegracija i Srbije i regiona ubuduće bude u fokusu EU.

Predsednik je ocenio važnom poruku 16 članica EU Evropskoj komisiji, medju čijim inicijatorima je Italija, da je evropska integracija najbolji način da se ostvare trajna stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana.

Vučić je rekao da Srbija nastavlja reforme, neophodne za pridruženje EU, i ukazao da je potreban jasan strateški plana za proširenje EU uz „vremenski okvir“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari