Ivanji: Kosovo rešeno 1999. 1Foto: N1

Novinar nedeljnika Vreme Andrej Ivanji izjavio je u Novom danu, da je „pitanje Kosova za Zapad rešeno 1999. godine kad se Srbija praktično povukla sa Kosova“.

„Neće Srbija ući u Evropsku uniju bez priznanja Kosova ili nečega što veoma liči priznanju, tačka“, rekao je Ivanji.

„Stolica u Ujedinjenim nacijama, pravno obavezujući sporazum… možda neće pisati u tom sporazumu da Srbija priznaje nezavisnost Kosova, ali će postojati svi mogući elementi priznanja de facto nezavisnosti“, ocenio je Ivanji.

Prema njegovom mišljenju, Srbija nema manevarski prostor i dodaje da „to što radi Vlada Srbije ide, korak po korak, zaokruživanju nezavisnosti.

Govoreći o najavi rekonstrukcije Vlade Srbije, da nije toliko bitno koji će ministar biti zamenjen jer, kako kaže, Vladu vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Svejedno je zato što Vladu vodi Vučić, nije bitno ko će da uskoči na koje mesto“, ocenio je Ivanji.

Ipak, Ivanji kaže da sve izjave koje se mogu čuti poslednjih dana idu u prilog tome da se rekonstrukcija Vlade može očekivati i da je očigledno da nešto u Vladi „na nekoj relaciji škripi“.

Odgovarajući na pitanje koji bi ministri mogli biti zamenjeni, Ivanji je kratko ocenio da „Zorana Mihajlović previše iskače“.

Ivanji je rekao da su izbori u Beogradu pokazali koliko je jaka aktuelna vlast.

„SNS je rasturio opoziciju u Beogradu“, kaže on. Ivanji smatra da opozicija, od dolaska na vlast naprednjaka, kreće u kampanju tek kad se izbori raspišu.

„To u situaciji kad je većina medija pod kontrolom SNS-a ne može tako da funkcioniše. Kampanja treba da traje sve vreme“, izjavio je Ivanji za TV N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari