Vlada Srbije ne bi trebalo da uvodi privremene mere u većinski srpske opštine na Kosovu i Metohiji jer bi to u ovom trenutku bilo opasno po pregovaračku poziciju Srbije – izjavio je juče lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.
Reagujući na izjavu člana beogradskog pregovaračkog tima Gorana Bogdanovića da bi Vlada Srbije trebalo da uvede privremene mere u većinski srpske opštine u cilju održavanja kontinuiteta državne vlasti, Ivanović je ocenio da bi to „bio prilično riskantan potez, jer je svako uvođenje infrastrukture Srbije na Kosovo suprotno Rezoluciji 1244“.
– Ako bi država preduzela takav korak mislim da bi to bilo opasno po našu pregovaračku poziciju – rekao je Ivanović agenciji Beta.
Prema Ivanovićevim rečima narod ima potrebu za takvom infrastrukturom, ali Vlada po tom pitanju mora biti oprezna jer bi svako podrivanje Rezolucije 1244 bio problem za dokazivanje međunarodnog prava na teritoriju. On je dodao da ne treba podsećati da se koncepcija Srbije u odbrani interesa zasniva na međunarodnom pravu i rezoluciji 1244. Ivanović je naveo da ne bi trebalo da vlada takve mere sprovede javno jer bi izazvalo reakcije Unmika.
Dodao je da na Kosovu već postoje opštinski koordinatori kao vid državnih struktura Srbije i da će oni nastaviti da rade.
U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu rečeno je da to ministarstvo nema ingerencije nad opštinama na Kosovu.