Iz karantina ćemo gledati finale dokusurivanja Kurtijeve vlade 1Škeljzen Malići

Na Kosovu je pandemija zakasnila i širila se sporo, ali je donela kolateralnu političku štetu: srušila je vladu Aljbina Kurtija.

Naime, igrom slučaja korona virus je na Kosovo stigao upravo u vreme kada je američka diplomatija pojačala pritisak na Kurtija da ukine taksu, omogući dijalog i ponovo obećavala brzi i sveobuhvatni sporazum Kosova i Srbije pod patronatom Bele kuće, ocenjuje za Danas kosovski filozof i pisac Škeljzen Malići, prenoseći situaciju usled pandemije u nekadašnjoj južnoj srpskoj pokrajini.

Kurti je, dodaje sagovornik Danasa, međutim, imao druge ideje.

– Nije odgovarao na telefonske pozive Vašingtona. Govorio je: „Nije važno vreme, već kvalitet sporazuma.“ Imao je svoje uslove. Koalicioni partner Demokratski savez Kosova izgubio je strpljenje, tražio je da se uvede vanredno stanje zbog pandemije. Kurti je smenio ministra unutrašnjih poslova, drugog čoveka u DSK, da bi provocirao raskid koalicije. Verujem da je on smislio i kontrascenario za namere SAD i DSK da ga smene sa vlasti. Iskoristio je štit pandemije da izglasavanje nepoverenja vladi okrene u svoju korist, zato što nema procedura koje će ga odstraniti sa vlasti do daljnjeg – objašnjava za Danas Škeljzen Malići.

Aljbin Kurti je, ističe on, već mesec dana premijer na dužnosti, ali se, tvrdi Malići, ponaša kao da ima pune ingerencije.

– Naime, kosovski Ustav ima mnoge nedorečenosti (kada se raspušta skupština, treba li predsednik da sazove nove izbore ili može mandat za vladu ponuditi drugoj partiji, itd…). Kurti želi samo nove izbore jer veruje da će ih dobiti sa više od 50 odsto glasova. S druge strane, predsednik Tači, koji je uz Amerikance i garant da će sa Vučićem potpisati istorijski sporazum, traži načina da novog mandatara pošalje Skupštini koja je smenila Kurtija. Ove političke zavrzlame služe kao beskrajna TV i internet zabava za građane u karantinu – kaže sagovornik našeg lista.

Prema njegovim rečima, od 15. aprila većini građana Kosova je zabranjen izlazak iz kuća 22,5 sati na dan, imaju pravo da izlaze samo jedan i po sat, prema određenom rasporedu koji sprečava gužve.

– Tako da ćemo do 4. maja gledati finale dokusurivanja Kurtijeve vlade, ako bude uspela operacija. Korona virus je, naravno, i dalje prisutan, ali Kosovari su uglavnom disciplinovani. Prošli su i gore pandemije. Nema panike – zaključuje Škeljzen Malići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari