Đilas: Na dan izbora 'reći ćemo Vučiću: 'Dosta, bre!' 1Foto: Privatna arhiva

Predstavnici srpske opozicije, koji su se večeras okupili na skupu u Požegi, a koji je organizovao Savez za Srbiju, u okviru kampanje za bojkot izbora, poručili su da je bojkot prilika da se građani suprotstave režimu Aleksandra Vučića i da od 27. aprila iskažu solidarnost u borbi za demokratske izbore i izgradnju Srbije kao normalne države.

Poručivši Željku Mitroviću da će „Srbija biti normalna kada se Pinku oduzme frekvencija“, za šta ga je vlasnik te televizije tužio, kako je rekao, nakon što je istu rečenicu izgovorio na protestu u Požegi pre godinu i po, Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, naveo je da „Srbija može da bude normalna i bogata zemlja, u kojoj će lekari imati plate 1.000, a nastavnici najmanje 700 evra i u kojoj će građani pristojno živeti od svojih zarada“.

„Bojkot je to kada ćete 26.aprila reći: „ Aleksandre Vučiču, dosta je bilo! Ne možemo da te gledamo i nećemo da budemo deo te tvoje ludnice“. Hoćemo da budemo slobodni i da nastavimo da se borimo, a od 27. aprila obećavam da ćemo narodu Srbije doneti slobodu“, kazao je Đilas.

Okupljenima, koji su došli iz gradova zapadne Srbije i koji su povremeno uzvikivali „Vučiću lopove“, obratio se i Vladimir Radosavljević iz sindikata Sloga, rekavši da je „stanje katastrofalno u svim oblastima“, da su „radnici, posebno u javnom sektoru, pod pritsicima i ucenama da ga glasaju za Vučića“, i poručio da „ne treba učestvovati u izbornoj Vučićevoj šaradi“.

Navodeći da je „cela Srbija pod Vučićevom represijom“, Jovan Jovanović iz Građanske platforme, ocenio je da „26. aprila nema izbora, jer su nepošteni i da građani nemaju za koga da glasaju“, te da bi „glas bilo kom učesniku izbora bio glas za Vučića“.

„Bojkotujemo izbore, kako bismo se izborili za slobodne i demokrateke izbore“, kazao je Jovanović.

Navodeći da su se „Požežani prvi pobunili 1992. godine protiv Slobodana Miloševića, ali i 2018. godine protiv Aleksandra Vučića i bahate lokalne vlasti“, Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret“, kazao je  da „nema saradnje sa diktatorom Aleksandrom Vučićem“ i da „opozicija bojkotuje izbore, jer su lažni i ne mogu da dovedu do stvaranja bilo kakve vlade“.

„Nećemo priznati takvu vlast i protiv nje ćemo se boriti i izborićemo se za poštene izbore“, rekao je Veselinović i kazao da će biti zaštićene sve žrtve Vučićevog režima.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, istakavši da su „izbori Vučićeva predstava kojom po ko zna koji put pokušava da nas slaže“, kazao je da „nećemo pristati na to da nas ponovo napravi budalama“.

„Bojkot je način da se suprostavimo ludilu. Pokažimo da smo spremni na žrtvu u borbi protiv pošasti, koja je gora od epidemije korona virusa. Bojkot je plamen slobode koji se širi Srbijom, a kada dođu slobodni izbori videćemo kom obojci, a kom opanci“, poručio je Aleksić.

Ocenivši da „u neslobodnoj zemlji izbori ne mogu biti slobodni“, te da „Vučić pokušava Srbiju da prikaže kao normalnu zemlju“, Janko Baljak, profesor i reditelj, kazao je da „Vučić pokušava od ostataka opozocije da napravi sebi lojalnu opoziciju i da stvori privid demokratske Srbije“, i naveo da „na to ne smemo da pristanemo.

„Slogan „Za našu decu“ ne odnosi se na decu cele Srbije, već na njihovu decu, zato je on pokvaren i licemeran“, kazao je Baljak i zamolio građane da „26. aprila ne izlaze na izbore diktartora“, a bojkot je, kako je rekao, „korak u nastojanju da od Srbije napravimo pristojnu državu“.

Zoran Lutovac, predsednik DS, pozvao je građane na solidarnust u borbi protiv korupcije i laži režima, da ne zaborave i da zaštite Aleksandra Obradovića i ostale žrtve Vučićevog režima, a potom dodao da je bojkot „prilika da se razdvoji žito od kukolja – na one koji su spremni da se bore za slobodu i one koji učestvuju u Vučićevom izbornom cirkusu“.

„Samo oni u vlasti i oni koji su joj bliski mogu normalno da žive. To nije normalno i tome treba da se suprotstavimo i da se izborimo za slobodne izbore.  Tražimo da budemo slobodni, a ne da nas prodaju kao jeftinu radnu snagu“, poručio je Lutovac.

Predsednik Dveri Boško Obradović je kazao da je „Srbija videla u Lučanima kako SNS organizuje izbore“, a potom istakao da se „opozicija ujedinila protiv lopova,izdajnika i krimilaca, koji rasprodaju Srbiju, kako bi na vlasti ostali oni, njihova braća, kumovi i mafijaska družina“.

„Ako dozvolimo da nas gaze, onda i treba da nam to rade, jer smo dozvolili da nas gaze Vučić i Dačić, umesto da mi zgazimo njih. Ako ustane kuka i motika, a moraće jer se zulum se ne može trpeti, na prolećeće doći kraj ovom režimu. Moramo dase pobunio i ustanemo protiv Vučiča“, rekao je Obradović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari