Đorđević: Nisam razmišljao o predsedničkoj kandidaturi 1Foto: Screenshot/YouTube/Nova S/Utisak nedelje

Mlađan Đorđević, bivši savetnik predsednika Srbije dok je na toj dužnosti bio Boris Tadić, odbacio je navode da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2022.

– Naravno da nije tačno. Nisam razmišljao o tome. Besmisleno je sada razgovarati o kandidatima za 2022. Moje ambicije su da po pitanju Kosova i Metohije ne ustupam ni korak. Imam moralnu obavezu i kao neko ko je rođen dole, na kraju imam i pravo da se borim za Kosovo i Metohiju, a ako ono što ja govorim o KiM neko smatra za predsedničku ambiciju, to je njegov problem. Ja nisam član nijedne stranke. Podržavam političke aktivnosti Dragana Đilasa i Saveza za Srbiju, podržavam bojkot, jesam za jedinstvenu opoziciju i podržavam 30 tačaka Saveza, naročito da tačke o KiM ostanu takve kakve jesu. Podržavam i da Deklaracija o pomirenju jeste naš put, izjavio je Đorđević u opširnom intervjuu za portal KoSSev.

„I dok sam bio savetnik predsedniku nisam bio član Demokratske stranke. Pripadao sam režimu koji je imao svoje dobre i loše strane, nazivali su nas žuti izdajnici, ali postoji jedna stvar: 2012. godine Sever je bio srpski sa kompletnim atributima srpske države. Danas, živite dole, pa mi recite šta imate od srpske države tamo? Šta je rezultat vladavine Aleksandra Vučića? Da se srpska država povuče sa Severa Kosova. Umesto srpske države, dobili smo srpsku mafiju i Srpsku listu. Beže i Srbi Albanci odozdo ali ne jedni od drugih, već od mafije, Srbi od Srba, Albanci od Albanaca“, naveo je Đorđević.

Upitan o susretu Đilasa sa Markom Jakšićem (starijim) i Slavišom Ristićem iz udruženja Otadžbina, Mlađan Đorđević je odgovorio:

„Otadžbina je sastavni deo Saveza za Srbiju. Kada smo imali razgovor sa Jakšićem i Ristićem o ulasku Otadžbine u Savez za Srbiju, to je bio čuveni ‘tajni’ sastanak u kafani kod Mira u Bogutovcu, kažem tajni, jer se odigrao javno, pred sto ljudi. Između Đilasa i Marka Jakšića odnosi nisu ni postojali, to je tačno. Mi smo došli da razgovaramo o savezu i Jakšić i Ristić su pitali – kakav je vaš stav o Kosovu? Postavili smo na sto papir sa 30 tačaka oko kojih se Savez okupio. Po pitanju Kosova jasno stoji – 1244, nema podele, nema razgraničenja, nema referenduma. Jakšić i Ristić pri pristupanju Otadžbine nisu spomenuli nikakav drugi zahtev osim da dobiju odgovor na pitanje kakav je naš stav oko Kosova i da li se oni sa tim slažu“, naveo je Đorđević koji je prethodnih dana boravio na Kosovu, i o tome javnost obaveštavao postavljajući objave na društvenim mrežama.

Upitan o tekstu na portalu Antidotu o njemu, Đorđević je odgovorio sa „Antidot je Bebin (Vladimira Popovića, prim, ured.), nisam čitao taj tekst ali znam da služi za objavu spekulacija, sa svrhom da diskredituje one koji kritikuju, odnosno raskrinkavaju šta ova vlast radi. Diskredituje baš takvim tekstovima. Nikada nisam bio član DS. Zna se odlično kako je DS nastao, on postoji, i ima svog predsednika“. Na pitanje da postoje glasine da je predsednik DS (Zoran Lutovac) pod njegovim uticajem, Đorđević je rekao: „Pa jesam li ga ja birao? Ili skupština DS? Lutovac je pre svega jedan pošten i sposoban čovek koji je vrlo časno radio posao ambasadora Srbije u Crnoj Gori, i kog poznajem iz tog vremena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari