Fajon: Pozivamo sve političke snage i građane Srbije da se uključe u izborni proces 1Foto: Beta/Milan Obradović

Šefica delegacije Evropskog parlamenta (EP) za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon pozvala je sve političke snage i građane Srbije da se uključe u izborni proces.

„Kao što smo nedavno naveli u zajedničkoj izjavi zajedno sa poslanikom Evropskog parlamenta (Vladimirom Bilčikom), pozivamo sve političke snage i gradjane da se uključe u izborni proces kako bi se osigurala što veća zastupljenost i promocija različitih ideja i doprinosa koji jačaju pluralizam i osnažuju demokratiju“, navela je Fajon za Radio slobodna Evopa (RSE).

Ona je naglasila da bi „to trebalo da budu glavni ciljevi koje vlasti treba da slede“ i dodala da će evropski parlamentarci nastaviti pažljivo da prate uslove za održavanje parlamentarnih izbora.

Ona je rekla da zdravlje i sigurnost građana Srbije u predizbornoj kampanji i izbornom procesu treba da budu glavni prioritet vlade, s obzirom da su izbori zakazani za jun, istakavši da je zbog ograničenja normalnih uslova za sprovodjenje izborne kampanje usled pandemije Kovida-19, uloga medija važnija nego ikad.

Fajon je izrazila zabrinutost zbog skupova Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i pozvala sve strane da se uzdrže od nasilja.

„Veoma sam zabrinuta zbog (verskih) skupova (SPC) u Crnoj Gori. Pozivam sve da se suzdrže od nasilja i još veće eskalacije tenzija. Obe zemlje, Srbija i Crna Gora, treba da grade mostove, a ne da ih ruše. Mi u Evropskom parlamentu pomno pratimo razvoj dogadjaja, a nadležni odbor EP će raspravljati o situaciji u narednim danima“, rekla je Fajon za RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari