SNS proglasio pobedu, Koalicija Za kraljevinu Srbiju objavila da je prešla cenzus 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić izjavio je da je ta stranka ubedljivo pobedila na ponovljenom glasanju. Naveo je da je SNS, na osnovu obrađenih 221 od 234 biračkih mesta, osvojio 60,2 odsto glasova.

Darko Glišić je, kako prenosi RTS, izjavio da je izlaznost bila manja nego 21. juna. Trenutno je ukupna izlaznost na granici od 50 odsto i biće poznata nakon što se obrade sva biračka mesta, naveo je Glišić. Još se prebrojavaju glasovi na 13 biračkih mesta, od kojih je pet u Šapcu.

„Ono što je najvažnije i na šta smo ponosni je da je SNS na uzorku od 221 mesta osvojio 60,2 odsto, SPS 11 procenata, a lista Moamera Zukorlića 4,7 odsto, do ovog trenutka su stigli rezultati iz Sandžaka. Kada bude pristiglo i ovih 13 mesta iz Centralne Srbije, rezultat će biti drugačiji. Na ponovljenim izborima je bilo više birališta u Sandžaku“, naveo je Glišić.

Naprednjaci su, kako je naveo, najviše glasova osvojili u Merošini 92,86 odsto, Prokuplju 93,98 odsto i Bojniku 93,83 procenata.

Ponovljeni izbori za poslanike Skupštine Srbije održani su danas na 234 biračka mesta, a pravo glasa imalo je 203.012 birača.

Koalicija Za kraljevinu Srbiju saopštila je večeras da je prema 75 odsto obrađenog materijala, izbornog štaba, sa 234 biračka mesta gde su se ponovili izbori, ta koalicija osvojila ukupno 3,1 odsto glasova i stekla pravo na osam poslanika u Skupštini Srbije.

„Danas je veliki dan. Monarhisti su ušli u Skupštinu Srbije, prvi put posle 75 godina. Za samo tri godine, uspeli smo da izrastemo u četvrtu političku snagu u Srbiji i to je ogroman uspeh. Zahvaljujemo se monarhistima na podršci i svima koji su glasali za nas, za sistemske promene. Od prve sednice Skupštine Srbije počinjeno borbu za obnovu suverene, ustavne, parlamentarne Kraljevine Srbije“, naveo je nosilac liste Za kraljevinu Srbiju, Žika Gojković u pisanoj izjavi.

Kako su ranije saopštili iz Centra za praćenje izbora i izbornih procedura, sva biračka mesta u Beogradu na ponovljenim parlamentarnim izborima zatvorena su na vreme, a nepravilnosti do kojih je došlo na biračkim mestima na kojima su posmatrači pratili tok glasanja nisu, kako kažu, uticale na regularnost izbora.

SNS proglasio pobedu, Koalicija Za kraljevinu Srbiju objavila da je prešla cenzus 2
Foto: FoNet/Božana Pavlica

U saopštenju je navedeno da je na nekim biračkim mestima primećeno da su loše postavljeni paravani, da pojedini glasači na biračko mesto ulaze bez zaštitnih maski ili da su predsednik biračkog odbora i njegov zamenik bili van biračkog mesta kraći vremenski period.

Na jednom biračkom mestu na Vračaru bila je pozvana policija zbog sukoba novinara koji je hteo da fotografiše proces glasanja i članova biračkog odbora koji su pozvali policiju. Od ostalih primedbi Centar za praćenje izbora i izbornih procedura izdvojio je glasanje izvan paravana, korišćenje telefone i povremeno skidanje zaštitnih maski za lice.

„Tokom čitavog dana obaveštavali smo javnost o izlaznosti i svim nepravilnostima sa biračkih mesta, u gradu Beogradu, na kojima su se ponavljali izbori za parlamentarne izbore 2020“, navedeno je u saopštenju.

Pravo glasa na beogradskim biračkim mestima imalo je 23.375 birača. Posmatračka misija organizacije Crta i CeSID zbog pogoršane epidemiološke situacije prvi put nisu pratili tok glasanja. Izbori su ponovljeni na 234 biračka mesta na kojima su uočene neregularnost. Centar je naveo i da nepravilnosti koje su uočili njegovi posmatrači, ne utiču na regularnost izbora.

U Kragujevcu se glasalo na 11 biračkih mesta

Uprkos vanrednoj situaciji u gradu, te najavljenoj zabrani okupljanja u zatvorenim  i na otvorenom prostorima, kao i drugim  rigoroznim merama za sprečavanje širenja epidemije kovid 19  u  Kragujevcu su danas parlamentani izbori ponovljeni na 11 biračkih mesta,  na kojima su 21. juna utvrđene nepravilnosti tokom biračkog postupka, i na kojima je registrovano 12.467 žitelja šumadijske prestonice s pravom glasa.

Prema podacima Gradske izborne komisije, na tih 11 biračkih mesta, koja su otvorena na vreme, u 7 sati,  danas do podne (12 časova)  izašlo je  4,9 odsto birača, što znači da je na birališta izlazilo manje od jedan posto glasača “na sat”,  što je, opet, barem koliko je javnosti  poznato, nazapamćeno niska izlaznost na birališta u centru Šumadije decenijama unazad. Primera radi, 21.  juna, do 12 sati, u Kragujevcu  je na birališta bilo izašlo 17,34 odsto upisanih u biračke spiskove, što je, takodje, u odnosu na ranije izbore,  niska  izlaznost. 

Užice: Odziv manji nego pre 10 dana

Na četiri biračka mesta u Užicu, po odlici RIK-a, ponovljeno je glasanje za narodne poslanike.

U birački spisak na četiri biračka mesta je upisano 3.898 građana, od kojih je 215 glasalo do 13 časova.Gordana Urošević, koordinatorka Radnog tela RIK-a u Užicu, rekla je za Danas da su birališta otvorena na vreme i da za sada nisu prijavljena kršenja izborne procedure.

Zbog obaveznih mera zaštite od korona virusa, koje je pre dva dana uveo Gradski štab za vanredne situacije, kako je rekla Urošević, RIK je obezbedio zaštitne maske za sve upisane u birački spisak, a delimično i zaštitne rukavice i alkohol za dezinfekciju ruku. Od četiri biračka mesta, dva su u osnovnim školama – „Prva osnovna škola kralja Petra Drugog“ u centru Užica i „Aleksa Dejović“ u Sevojnu, dok su ostala dva u Udruženju penzionera i MZ Vrutci.

„Deca su od petka na raspustu, ali zaposleni u školi dolaze na posao. Posle zatvaranja birališta dezinfikovaće se prostor u kome su bila biračka mesta, a to su uglavnom holovi“, rekla je za Danas Urošević o mogućim rizicima širenja epidemije u tim školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari