Građanski preokret: Svaki dan u akciji 1Foto. M. P.

Građanski preokret iz Zrenjanina, poznat u javnosti po iznošenju propusta vlasti posebno u slučaju fabrike vode i kineske investicije Linglong, ne učestvuje na izborima.

Bojkotuju jer sadašnje okolnosti kažu da nisu demokratske i ne žele da budu saučesnici autokratije.

Dušan Kokot iz ovog pokreta navodi da su se u svom radu fokusirali na bolji rad javnih službi i odgovornost vlasti.

Kako Građanski preokret gleda na izbornu kampanju, zasto bojkotuje izbore i pod kakvim uslovima bi izasao?

Izborna kampanja deluje kao rijaliti program. Vlast obećava kule i gradove, hvali se nepostojećim rezultatima i, apsurdno, najviše napada one koji joj nisu takmaci na izborima, nego ih bojkotuju.

Opozicija koja učestvuje na izborima podržava fasadnu demokratiju u kojoj se glumi da je u državi sve u redu, da postoji podela vlasti, nezavisne institucije, nezavisni mediji, sloboda za politički rad i opredeljivanje, iako ništa od toga nije istina. Bojkot je pitanje samopoštovanja.

Ne želimo da budemo saučesnici u prikrivanju autokratije zarad nešto novca iz budžeta koji dele učesnici izbora i kasnije parlamentarne stranke.

Građanski preokret je sproveo anonimnu, online anketu o tom pitanju među svojim članovima i ubedljiva većina je glasala za bojkot izbora.

Kada naši članovi budu osetili da izbori imaju smisla, da ispunjavaju bar minimum uslova da se nazovu demokratskim, verovatno ćemo biti na glasačkom listiću.

Da li imate svoju kampanju bojkota?

Ne. Treba iskreno reći da ni bojkot, sam po sebi, neće rešiti ni jedan veliki problem. Zato mi ne merimo vreme na pre i posle 21. juna i ne stavljamo bojkot ovih izbora u centar svojih aktivnosti.

Građanski preokret se kao udruženje bavi pitanjima čiji značaj prevazilazi jedne izbore i jedan mandat.

Svakoga dana smo posvećeni akcijama za koje mislimo da će dugoročnoj doprineti poboljšanju kvaliteta života građana, boljem funkcionisanju javnih službi, odgovornijem ponašanju vlasti, slobodi i demokratiji.

Da li se bavite time šta vlast jeste, a šta nije uradila tokom vanrednog stanja i uopšte?

Do informacija o postupcima vlasti je teško doći u bilo kom trenutku, a tokom vanredng stanja je to bilo nemoguće. Pod okriljem velike opasnosti od bolesti, vlast je radila u mraku i bez ikakve kontrole. Postoje indicije da je bilo velikog kriznog profiterstva, od lokalnog nivoa do vrha države. Pokušaćemo to da rasvetlimo.

Koliko ste aktivni u kritici režima?

Koncept delovanja našeg udruženja je afirmacija dobrih rešenja i dobre prakse. Nažalost, to se u Srbiji gotovo u potpunosti poklapa s kritikom režima. Deluje kao da smo veliki kritičari vlasti, a zapravo smo agitatori normalnosti i prosperiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari