Jovanović: Nećemo razbijati jedinstvo 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Neslaganje sa postupcima lidera Dveri Boška Obradovića nisu razlog zbog kojih će Narodna stranka izaći iz Saveza za Srbiju, poručuju za Danas iz NS, povodom kritika koje su javno na račun Obradovićevih postupaka iznosili visoki funkcioneri Narodne stranke. 

Najpre je predsednik NS Vuk Jeremić na svom Tviter nalogu povodom Obradovićevog incidenta ispred Skupštine napisao da „Narodna stranka ne podržava nasilje kao sredstvo političke borbe, kao ni druge oblike ekstremizma koji za svoju posledicu mogu imati ugrožavanje bilo čijeg zdravlja i bezbednosti – dolazilo to od predstavnika vlasti ili opozicije“.

Zatim se povodom Obradovićevog štrajka glađu oglasio potpredsednik NS Zdravko Ponoš, koji je rekao da nikada nije bio pobornik metoda u političkoj borbi koje su uveli Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić, poput incidenata u parlamentu i štrajka glađu na stiroporu ispred skupštine.

„Nismo u SZS razgovarali o tim metodama političke borbe, ali da jesmo, možda bismo se dogovorili da je to prava stvar“, rekao je Ponoš Radio-televiziji Vojvodine.

Na pitanje o odsustvu predstavnika Narodne stranke u podršci Obradoviću, Ponoš je odgovorio da je „veliko pitanje kog Boška Obradovića bi trebalo podržati – da li onog koji je pre 10 dana bio čvrsti zagovornik bojkota, onog koji je se pre osam dana na sastanku opozicije zalagao za izlazak na izbore, ili onog koji sada kaže da sa vlastima pregovaramo o izbornim uslovima“.

On je naveo da ima razumevanje za građane koji podržavaju Obradovića, ali ne i za političke aktere koji to čine na način kako čine.

„Da li je ideja da ga ohrabre da izdrži do kraja, ili da se on odgovori od toga, ili da se samo nakače na to što on radi i nešto što je uspešno i zapaženo“, upitao je Ponoš. Kako je dodao, „ako ga podržavaju, neka onda i oni štrajkuju glađu, to bi bilo primereno“.

Ovako upečatljive izjave dale su prostora za razmišljanje o tome da li je NS jednom nogom van Saveza i ima li podela u redovima ove stranke.

Nikola Jovanović, potpredsednik NS, za Danas kaže da se NS od svog osnivanja iskreno zalaže za jedinstvo opozicije i zajednički front prema totalitarnom režimu koji je uspostavio aktuelni predsednik.

– U tom duhu smo i jedni od osnivača SZS i jedinstvene odborničke grupe u Skupštini grada. Tu se ništa nije promenilo, a nikome ne pada na pamet da razbija to zajedništvo uoči fingiranih izbora koje sve članice Saveza bojkotuju. U vezi sa štrajkom glađu Boška Obradovića, on je sam istakao da je to njegov lični čin i da o tome nije bilo dogovora na Savezu. Zato nije bilo potrebe da kao stranka zauzimamo formalni stav po tom pitanju. Pre svake akcije u Beogradu smo uredno obaveštavali sve svoje partnere o tome, što mislim da je dobra praksa i za sve druge formate u kojima opozicija nastupa. Kao čovek sam posetio Boška, jer cenim svačiju ličnu žrtvu, iako mi je žao što o tome nismo prethodno svi seli i razgovarali. Ponosim se što sam potpredsednik stranke u kojoj svako može slobodno da izražava lična osećanja solidarnosti i empatije – navodi Jovanović, odgovarajući na pitanja koja je pozicija NS u Savezu, postoje li podele u NS i zašto nema solidarnosti sa Obradovićem.

Kolege iz Saveza svakodnevno pružaju podršku Obradoviću tako što ga redovno obilaze. U SZS demantuju pisanje tabloida da će organizovati veliki protest 16. maja ispred Skupštine, zbog zabrane okupljanja koja je na snazi.

Ovomesečni predsedavajući Saveza Janko Veselinović za Danas kaže da nema ta saznanja o skupu i da to nije bilo tema sastanaka.

– Mi podršku dajemo svaki dan. Vodimo računa da sačuvamo zdravlje i život ljudi. Epidemija je u Srbiji. I Bošku su životi građana najvažniji. Nismo mi SNS. Sve aktivnosti podredićemo da sačuvamo zdravlje i život ljudi. Za sada okupljamo se samo kada moramo – da odbranimo živote ljudi i da se suprotstavimo ugrožavanju nemoćnih – u prvom slučaju penzionera, u drugom slučaju dece. O svim aktivnostima, koje nisu reakcija na nasilje, javnost ćemo obavestiti blagovremeno. Ne isključujem mogućnost da se građani spontano organizuju, ali sam izneo naš stav oko okupljanja. I stojimo pri tome – zaključuje Veselinović.

SZS traži ocenu ustavnosti izbornih zakona

Savez za Srbiju najavio je juče da će od Ustavnog suda zatražiti ocenu ustavnosti izmena Zakona o izboru narodnih poslanika. Janko Veselinović rekao je na konferenciji za novinare ispred sedišta Republičke izborne komisije da ni u jednoj zemlji nikada izborni zakoni nisu menjani tokom izbornog procesa i da će se obratiti i međunarodnim telima, prenosi FoNet. Veselinović je ponovio da niko iz SZS neće izaći na izbore ni na jednom nivou. Istakao je da će izbore bojkotovati jer oni nisu zdravstveno bezbedni, nisu demokratski i mediji nisu slobodni. Posle obraćanja ispred RIK, čelnici SZS otišli su da obiđu predsednika Dveri Boška Obradovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari