LSV: Ne zapostaviti žene na listama 1Foto: Logo

Početak kampanje za lokalne, pokrajinske i republičke izbore je sjajan trenutak za podsećanje svih učesnika koji predaju svoje liste da ne zaborave na 40 odsto manje zastupljeni pol, kada budu kreirali liste kandidatkinja i kandidata, saopštila je danas Liga siocijaldemokrata Vojvodine (LSV).

„Pošto će ‘manje zastupljeni pol’ sigurno biti žene. Na to ih obavezuje Zakon o izboru narodnih poslanika, usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srbije pre nešto manje od mesec dana“, navodi LSV.

Po oceni LSV, „iako je usvajanje izmena ovog Zakona rezultat kontinuiranog rada, posledica je preporuka iščlanjenja žene i narodne poslanice koja je amandman na Zakon predložila, prekršivši na taj način bojkot u radu Parlamenta, stvorivši uslove da više žena učestvuje u skupštinskim klupama, otvorivši prostor da radimo na sledećem koraku, za veće učešće žena na mestima odlučivanja, kada je izvršna vlast u pitanju“.

Većinu stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo, u najvećem broju slučajeva, omogućile su žene, ocenjuje LSV i zaključuje: „Postizanje ravnopravnosti je moguće tek politikom jednakih mogućnosti, budući da je pred ženom danas, posebno ako je majka, prilično težak izazov balansiranja između porodice i profesije, dileme koja se retko stavlja pred muškarce. Ovaj simboličan datum na početku nove predizborne kampanje je dobar početak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari