Nedeljkov (CRTA): Na 0,3 odsto biračkih mesta potvrđena korupcija 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Na 0,3 procenta biračkih mesta imamo potvrđenu korucpiju, odnosno potkup birača, rekao je Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

On je naveo da su se na 71 odsto biračkih mesta, u potpunosti pratile zdravstvene mere, dok je na 25 odsto mesta to bilo sporadično. Što se tiče građana, kazao je da su na 53 odsto biračkih mesta građni krostili zaštitnu opremu, dok je na 44 odsto to bilo sporadično.

Na 4,6 odsto biračkih mesta, uočene su nepravilnosti koje mogu uticati na ishod izbora, istakao je Nedeljkov.

On je, takođe, rekao i da je zabeležen još jedan slučaj potkupa birača i da je on prijavljen.

Drgi slučaj je zabeležen u Požarevcu, opet „Bugarski voz“, naveo je Nedeljkov i dodao da je to privatna kuća gde su birači obavljali razmenu.

 

Na glasanje na republičkim izborima u Srbiji do 14 časova izašlo je 27 odsto građana, pokazuju podaci Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Značajnije nepravilnosti uočene su na četiri odsto biračkih mesta širom Srbije, što je udvosturčen procenta u poređenju sa 2016. godinom.

Ukupan broj građana upisanih u birački spisak iznosti 6.584.376, prema objavama Republičke izborne komisije (RIK), ukupan broj biračkih mesta je 8.386.

U Srbiji su otvorena biračka mesta danas od 7 do 20 časova. Građani Srbije biraju narodne i pokrajinske poslanike i lokalne odbornike.

Da bi sve bilo regularno, neophodno je tokom glasanja ispoštovati sva pravila na biračkom mestu.

Većina biračkih mesta otovrena su na vreme, dok je 13 odsto otvoreno sa zakašnjenjem.

Rad CRTE možete uživo pratiti na njihovom Jutjub kanalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari