Obradović (Dveri): Biračka mesta u nedelju mogu biti legla zaraze korona virusa 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović saopštio je danas da na dan izbora u nedelju, 8.386 biračkih mesta, koliko ih ima u Srbiji, mogu biti legla širenja zaraze korona virusa.

„U toku je drugi talas korona virusa i svaki dan beležimo više desetina novozaraženih jer se javljaju brojna nova žarišta širom Srbije. Najveće novo žarište biće upravo izbori na svim nivoima koji se održavaju u nedelju, a 8.386 biračkih mesta mogu biti legla širenja zaraze“, naveo je Obradović u saopštenju.

On je ocenio da će na malom prostoru biti sabrano više desetina članova biračkih odbora, kao i više stotina građana koji će doći da glasaju.

Obradović ističe da će glasanje trajati čitav dan i da nije moguće izbeći lični kontakt jer treba dati i uzeti lična dokumenta, prskati sprejem svakog glasača, uzeti biračke listiće i provesti duže vreme u maloj i zatvorenoj prostoriji sa više desetina ljudi.

„Ovo je izvor velike opasnosti po zdravlje građana i vlast očito to ne želi da shvati već na silu želi da sprovede ove zdravstveno nebezbedne izbore, prva u Evropi, u kojoj još uvek traje pandemija“, navodi Obradović.

On je ocenio da bi jedino ispravno rešenje koje bi zaštitilo i zdravlje građana bilo da Ustavni sud Srbije poništi tekući izborni proces „kao nedemokratski i protivustavni“ i da izbori budu odloženi za drugi termin, na osnovu dogovora vlasti i opozicije i posebnog zakona koji bi tim povodom bio usvojen u Narodnoj skupštini, uz podršku svih političkih opcija.

„Sve drugo nas vodi u ogroman rizik po zdravlje građana u nedelju i još veću političku krizu koja će posle toga uslediti jer će ti izbori biti neregularni, tako da će ubrzo morati da dođe do vanrednih izbora na svim nivoima“, naveo je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari