Odlaganje izbora možda oko 1. aprila 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Mera o odlaganju izbora zakazanih za 26. april mogla bi da bude doneta za petnaestak dana, odnosno oko 1. aprila, saznaje Danas od izvora bliskih naprednjacima.

Ovu informaciju juče nismo uspeli da proverimo u kabinetu predsednika države koji je juče održao sastanak sa predsednicom vlade, ali prema našim saznanjima definitivna odluka o tome kada će građanima biti saopšteno da izbora nema još nije doneta.

Izvori Danasa ukazuju na to da od nedelje, 15. marta, kada je uvedeno vanredno stanje, još javnost nije obaveštena o meri o odlaganju izbora, odnosno mera o odstupanju od ljudskih prava tačnije o ograničavanju i suspenziji biračkog prava koje je jedno od ustavom zajamčenih prava.

Iako je već poznato i očekivano da izbori neće biti održani na dan kada su zakazani, mera o tome mora biti doneta, podsećaju sagovornici Danasa.

Oni dodaju, da se o tome ozbiljno razmišlja i vaga, ali da pre ove mere postoje one koje su mnogo važnije za sprečavanje širenja virusa. Uz to, za danas je najavljen sastanak predsednika države i predstavnika onih političkih opcija koje su najavile svoje učešće na izborima pa bi se o odlaganju glasanja danas moglo znati više.

Oni objašnjavaju i to da je predsednik SNS Aleksandar Vučić, koji obavlja i funkciju predsednika države, nedavno rekao i da aktivnosti svoje stranke u kampanji zaustavlja do 1. aprila.

Nakon toga, ako ne i pre, od njega se očekuje da odluči i da javno saopšti da se donosi mera o odlaganju izbora, smatraju izvodi našeg lista.

Osim toga, tada se očekuje da bude poznato i da li se odlažu izbori u Makedoniji. Sada ostaje nejasno da li će izbori biti odloženi do daljeg ili će već tada biti poznat nov termin izbora. Pretpostavlja se da će to zavisiti od situacije sa virusom, odnosno hoće li biti potrebe za novih 90 dana vanrednog stanja.

Podsetimo, odluka o vanrednom stanju važi najduže 90 dana. S obzirom na to da je vanredno stanje uvedeno 15. marta, ono ističe sredinom juna. Ukoliko bude bilo potrebe za dodatnih 90 dana, oni bi istekli sredinom septembra.

Sagovornici Danasa iz redova SNS, koji nisu želeli da govore pod punim imenom u ovako osetljivim trenucima, kažu da SNS odgovaraju izbori i tokom leta, pogotovo ako bude doneta odluka o tome da školarci nadoknađuju časove tokom letnjih meseci. Kako objašnjavaju, tada njihovi roditelji, bez obzira na leto, neće zbog toga ići na letovanja i odmore i moći će da glasaju.

Takođe, i održavanje izbora na jesen, posle još 90 dana vanrednog stanja odgovara naprednjacima, jer će početi školska godina i ponovo će većina stanovništva moći da učestvuje na izborima.

Ukoliko zbog vanredne situacije zbog korona virusa izborna kampanja bude obustavljena, prema dostupnim tumačenjima zakona, sve dosada obavljene izborne radnje biće važeće. Važiće prikupljeni potpisi, predate liste i druge procedure. Izbora kampanja će se jednostavno nastaviti posle određenog vremena, tehnički tamo gde je i stala.

Dosad proglašene liste za parlamentarne izbore su: Aleksandar Vučić – Za našu decu, Ivica Dačić – SPS/JS – Dragan Marković Palma, Vojislav Šešelj – SRS, Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju, Za Kraljevinu Srbiju i  Ujedinjena demokratska Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari