Ponoš: Odlaganje izbora za septembar bilo bi najgore rešenje za građane Srbije 1Zdravko Ponoš Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da septembar ili oktobar „nisu realistični termini“ za održavanje fer i slobodnih izbora, jer se za dva meseca ne mogu popraviti izborni uslovi, i da bi „neozbiljno“ odlaganje izbora za septembar bilo najgore rešenje za građane Srbije.

„Ništa ne može da se promeni nabolje za dva meseca. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u stanju da kupi socijalni mir još dva meseca, da podeli građanima još po 100 evra, medijska slika se neće promeniti. Ako bismo se danas dogovorili o uslovima, onda bi bilo potrebno da proces koji bi trajao šest do devet meseci, kako smo ranije odredili, nadgleda neko ko je dovoljno nezavisan od Vučića, a ja takvog ne vidim“, rekao je Ponoš na televiziji N1.

Kako se navodi u saopštenju te stranke, Ponoš je rekao da ne isključuje mogućnost da izbori ne budu održani 21. juna.

„Ne znam da li je uopšte neko primetio da postoji kampanja među vodećim strankama vladajuće koalicije. Srpska napredna stranka je imala smešnu video konferenciju, ne vidim da je Socijalistička partija Srbije u kampanji. Najveći dokaz da će izbora biti je telefonski razgovor Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina. Sve ostalo ne ukazuje da će biti izbora 21. juna“, kazao je Ponoš.

Prema njegovim rečima, Narodna stranka će bojkotovati izbore i ako budu održani 21. juna i ako budu odloženi za septembar ili oktobar.

Govoreći o štrajku glađu predsednika Dveri Boška Obradovića, Ponoš je ocenio da  to liči na proces „rebrendiranja Dveri“.

„To je sasvim legitimno, želim uspeh Dverima u tome, ali ako nešto zajedno radimo, onda bi trebalo o tome da se i dogovorimo“, naveo je on.

Dodao je da su Obradovićevi zahtevi evoluirali od „onog da vlast i opozicija razgovaraju uz posrednika, preko pet zahteva, do zahteva da predsednik Dveri bude gost na Radio-televiziji Srbije“.

„Ono što je zabrinjavajuće je to ‘hajde da organizujemo nekakve razgovore vlasti i opozicije’ i meni je potpuno neverovatna i zbunjujuća bila ideja da u takvim razgovorima sa jedne strane sedi Vučić, sa druge Obradović, a da razgovor usmerava patrijarh Irinej“, ocenio je Ponoš.

On je kazao da bi „mogao da zamisli“ da Obradović predstavlja opoziciju, ali patrijarh „nema kredibilitet da pomiri popa i popadiju“, pošto je, kako je kazao, 800 godina Srpske pravoslavne crkve pretvorio u proslavu Vučića, nakon što je žicao pare od Putina i sličnih stvari.

„To mene ne uverava u ozbiljnost takvog pristupa, a voleo bih da bude ozbiljan“, kazao je Ponoš.

Prema njegovim rečima, poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon pozvala građane Srbije i opoziciju da učestvuju u izborima, ali i da medijska slika nije nimalo bolja u odnosu na vreme kada je pokušala da utiče na popravak izbornih uslova u Srbiji.

„Ona (Fajon) je ukazala i na epidemiološku situaciju. Ono što nije rekla, a što je važno, jeste da je u nekim državama Evropske unije epidemiološka situacija bila dovoljan razlog za odlaganje izbora. Srbija ima i druge razloge, a to je situacija u medijskoj sferi i drugi uslovi koji sigurno nisu bolji nego što su bili pre vanrednog stanja“, naveo je Ponoš.

Dodao je da ga je „iskreno zbunila“ izjava Tanje Fajon da je neko iz srpske opozicije sugerisao da bi bilo dobro da se izbori odlože do završetka godišnjih odmora.

„Ne znam ko kada ide na odmor u Srbiji, ali svakako se nadam da ko god da joj je pisao nije imao u vidu septembar ili oktobar“, rekao je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari