Požeški apel za bojkot izbora  1Foto: Sa ranijeg protesta u Požegi/Privatna arhiva

Tim za bojkot izbora je uputio apel građanima Požege kojim ih poziva da ne izađu na izbore 21. juna, a povod je današnja poseta Aleksandra Vučića tom gradu koju je on, kao šef države, iskoristio za izbornu kampanju svoje stranke. 

Tim za bojkot u tom gradu čine stranke Saveza za Srbiju koje bojkotuju izbore (Dveri i DS), nestranačke ličnosti i članovi pojedinih nevladinih organizacija.

Uz navode da u „neprestanoj atmosferi straha, ucenjivanja radnim mestima, besprizorne manipulacije javnosti, stranačke kontrole medijia i urušavanja institucija“, u apelu se sitiče da je „nemoguće da 21.juna slobodno biramo“.

„Kada je utakmica nameštena, kada je unapred poznat rezultat, kada je unapred poznat pobednik, zašto učestvovati? Nema nijednog razloga da damo legitimitet ovim izborima. Neizlaskom na birališta šalje se jasna poruka da je razumno, hrabro i časno ne pristati na još jednu manipulaciju“, piše u apelu, uz poruku „21. juna ostanimo kod kuća“.

Jedan od pokretača i potpisnika apela Aleksandar Divović, pravnik i publicista, nestranačka ličnost iz Tima za bojkot, objašnjava da je smisao tog poziva da „pokaže da je bojkot više od puke stranačke kampanje i da iza tog načina borbe protiv naprednjačke vlasti stoji širi front građana od samih stranaka koje su proglasile bojkot izbora“. 

„Apel je odgovor na funkcionersku kampanju i predizbornu posetu Aleksandra Vučića Požegi.  Vučić je došao da otvori Budimku, koju je prošle godine otkupila privatna firma iz Kosjerića, a pre samo šest dana u Požegu je dolazila i premijerka Ana Brnabić, koju je naprednjačka vlast dočekala sa potemkinovskim mušemama u centru grada“ (https://www.danas.rs/politika/naprednjacko-potemkinovo-selo-za-premijerku/),naveo je Divović.

On je poručio da je „nesrazmerno veliki značaj koji požeška varošica dobija ovom duplom posetom jedino u vezi s nesrazmerno velikim brljotinama koje su požeški naprednjaci uknjižili u svoja dostignuća poslednje četiri godine“. 

Apel su, osim Divovića, potpisali ugledni, priznati i poznati ljudi iz Požege, među kojima su dr Đorđe Pavićević, profesor FPN, Miloš Jovanović, profesor istorije, Petar Matović, književnik, dr Ivan Smiljanić iz Instituta za nuklearne nauke Vinča, mr Katarina Stojčić, dr Vladislav Stokić, hirurg, mr Slađana Petrović Varagić, istoričarka umetnosti i mnogi drugi. 

Apel je dostupan na https://www.peticije.online/272365?fbclid=IwAR1CDgUzpHKhAahuuIN2JDSq_M3RRGNMxyf7fw8EZZ_YR_aiwNRz2-0SaXk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari