Rejting vlasti zavisiće od sposobnosti upravljanja krizom 1Foto: Medija centar

Situacija sa kojom se Srbija suočava, usled svetske pandemije virusa korona i to usred izborne kampanje, unikatna u našem političkom životu. Kako dodaje, sami izbori su po mnogo čemu bili specifični i bez virusa korone jer je najavljeni bojkot u startu diktirao teme i poruke sa kojima su se političke partije spremale za izborni proces, kaže za Danas Ivo Čolović, izvršni direktor CeSID-a.

Prema njegovim rečima, posledice korone se mogu osjetiti i kroz rejtinge političkih partija i to se posebno odnosi na rejtinge onih političkih parija koje su na vlasti i koje, samim tim, snose i veću odgovornost za upravljanje situacijom u zemlji u kojoj su zabilježeni prvi slučajevi ovog virusa.

– Računica je jednostavna – ukoliko institucije sistema pokažu dovoljno znanja i snage da se adekvatno nose sa virusom sa kojim su probleme imale i mnogo razvijenije zemlje od Srbije, rejting tih institucija, ljudi koji se nalaze na njihovom čelu, a samim tim i političkih partija koje predstavljaju (ukoliko se radi o predstavnicima pojedinih partija) će porasti. Rast rejtinga je moguće očekivati i u situaciji u kojoj posledice virusa budu teže nego što su to sada, ukoliko se građani Srbije uvjere da institucije rade sve što je u njihovoj moći da spriječe dalje širenje virusa i da na adekvatan način povedu računa o onim građanima koji su zaraženi virusom i zaštite ranjive grupe. Nešto slično smo mogli vidjeti i prilikom poplava iz 2014. kada su kroz poruke solidarnosti i angažovanja svih državnih resursa predstavnici tadašnjih vlasti poslali poruku da su u stanju da zaštite ljude i da umanje posledice jedne strašne prirodne katastrofe – ukazuje Čolović.

Ali, on navodi i drugu mogućnost.

– Međutim, ukoliko dalje širenje virusa dovede do toga sa građani posumnjaju u mjere koje se sprovode i ukoliko steknu utisak da institucije ne rade svoj posao kako treba, rejting partija koje trenutno čine vladajuću koaliciju će svakako trpjeti zbog toga. Ne treba zaboraviti da je Srbije jedna od zemalja u kojoj je povjerenje u institucije generalno nisko i da se u takvoj situaciji dodatno preispituju sve aktivnosti i mjere koje one sprovode. Sumnju dodatno podstiču vijesti o teškoj situaciji u obližnjoj Italiji, kao i lažne vijesti koje se šire društvenim mrežama, a koje dovode do problema u komunikaciji institucija prema građanima i daljeg rasta nepovjerenja u njihov rad – objašnjava Čolović i dodaje da ćemo narednih par nedelja videti koji od navedenih scenarija možemo očekivati, kada vidimo kakav će biti odgovor institucija na širenje virusa i kada se sprovedu istraživanja javnog mnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari