U Kragujevcu do 18 sati glasalo 41,23 odsto birača 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

U Kragujevcu je na 168 biračkih mesta, do 18 sati, na lokalnim i parlamentalnim izborima, prema podacima Gradske izborne komisije, glasalo 41,23 odsto od ukupno 153.336 žitelja šumadijske prestonice sa pravom glasa, koliko ih je, kako tvrde u GIK, upisano u biračke spiskove.

Podsetimo da na lokalnim izborima u Kragujevcu učestvuje 14 izbornih lista partija, koalicija i grupa građana sa ukupno 659 kandidata za 87 odbornika koliko ih, tradicionalno već, ima kragujevačka gradska Skupština. Izbori, prema informaciji GIK, proteklo bez ozbiljnijih nepravilnosti.

Posmatrači CESIDA su, pak, saopšteno je iz te organizacije, danas registrvali brojne nepravilnosti na biračkim mestima u Kragujevcu, među kojima su fotografisanje i savijanje listića da bi se videlo za koga se glasalo, zatim ubacivanje listića u pogrešnu kutiju, glasanje bez ličnih dokumenata i druge.

Jedno biračko smešteno je u jednom od objekata kragujevačkog Doma zdravlja, u kojem je locirana i KOVID ambulanta, te su birači bili “u društvu” sa pacijentima…

U neposrednoj blizini biračkg mesta u selu Pajazitovo, danas iza podneva premunuo je birač Dragan Pavlović (1940).

U GiK-u navode da je preminuo posle glasanja. U CRTI tvrde, međutim, da je Pavlović umro pre glasanja.

I jedni i drugi slažu se da je birački odbor odmah pozvao Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Ktragujevcu, čija ekipa je zvanučno konstaovala da je Pavlović preminuo.

Zbog aktuelne situacije sa epidemijom COVID 19, koja je poslednjih dana u Kragujevcu i Šumadiji eskalirala, za članove biračkih odbora bile su obezbeđene maske i rukavice. Maske su, tvrde u GIK, bile obezbeđene i za birače, ali ne i rukavice.

Z.R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari