Zaštitnik građana: Uzdržati se od neosnovanih napada 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Zaštitnik građana saopštio je danas, povodom poziva pojedinih učesnika političkog života da se izjasni o izdavanju navodno neispravnih prekršajnih naloga BusPlus koje su građanima uručili kontrolori…

… da je još pre dve i po godine javno ocenio da kontrolori u javnom gradskom prevozu nemaju pravo da legitimišu putnike.

Zaštitnik građana apeluje na učesnike političkog života da se uzdrže od neosnovanih i zlonamernih napada na nezavisni državni organ kao što je Zaštitnik građana, jer samo na taj način mogu doprineti razvoju i unapređenju demokratskog društva i njegovih institucija.

U saopštenju se ističe da je Zaštitnik građana ovlašćen da kontroliše poštovanje prava građana i utvrđuje povrede koje mogu naneti organi uprave ukoliko se radi o povredi republičkih propisa, ali nije ovlašćen da to čini ako organi uprave povrede opšte akte autonomne pokrajine, grada i opštine na štetu građana. U konkretnom slučaju se, kako se dodaje, pominje Odluka koju je donela Skupština Grada Beograda.

Nnapominje i da se Zaštitnik građana ne može baviti ocenom ispravnosti konkretno izdatih prekršajnih naloga jer je to u nadležnosti prekršajnog suda koji ga može ispitivati, ukoliko građanin podnese zahtev za sudsko odlučivanje, na osnovu Zakona o prekršajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari