Izbori u Srbiji sa vanrednim merama 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će izbori biti održani 21. juna, prenosi FoNet.

U maju neće biti većih skupova, a u junu ćemo čekati mišljenje lekara da li se mogu održavati skuopvi, rekao je Vučić posle sastanka sa predstavnicima političkih partija održanim po podne u Palati Srbija.

Dodao je i da će potpise građana za potvrdu kandidatura, koji će biti prikupljani pod posebnim epidemiološkim merama, moći sem notara da overavaju i opštinski overivači.

Podsetimo, lokalni i parlamentarni izbori su bili zakazani za 26. april, ali ih je izborna komisija prekinula 16. marta do daljeg zbog pandemije. Ostalo je još 38 dana kampanje, koja će se nastaviti tamo gde je i stala, već predate izborne liste ostaju da važe.

Sastanku su juče između ostalih prisustvovali predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković, predsednik Nove stranke Zoran Živković, predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić, predsednik DSS Miloš Jovanović, predsednik SVM Ištvan Pastor, predsednik Stranke slobode i pomirenja Muamer Zukorlić, predstavnici pokreta Jedan od pet miliona, te Udružene demokratske opozicije. Na sastanku su i premijerka Ana Brnabić i predsednica Skupštine Maja Gojković.

Političke stranke koje su najavile da će učestvovati na izborima tvrde da nije potpuno jasno kako će, ukoliko se izborni proces nastavi odmah po ukidanju vanrednog stanja, biti obezbeđena puna epidemiološka zaštita i ravnopravni uslovi za sve, s obzirom da je vladajuća koalicija u startu u prednosti.

Podsećaju da je vlast puna dva meseca sprovodila neprekidnu medijsku kampanju, dok se glas drugih stranaka nije uopšte čuo. Zbog svega toga pojedine stranke smatraju da u vanrednim okolnostima treba obezbediti dodatne uslove kako bi se na izbore izašlo pod ravnopravnim uslovima. Zoran Živković, lider Nove stranke, čak traži odlaganje izbora za kraj avgusta i napominje da se mandat parlamenta i vlade može produžiti leks specijalisom.

Ujedinjena demokratska Srbija zato predlaže da se formira posebno radno telo, tim, sastavljen od epidemiologa, lekara, članova Republičke izborne komisije, partija i koalicija koje učestvuju na izborima, kako bi se uradilo uputstvo za sprovođenje izbora.

„Ono što mora da se obezbedi za ove izbore je pre svega je bezbednost građana. Nijedan građanin ne sme da bude ugrožen u izbornom procesu i to treba da bude najvažnija stvar, jer građani sami to ne mogu da urade, to mora država“, kaže za Danas Nenad Konstantinović, funkcioner UDS-a.

Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja, smatra da sa izbornim procesom treba nastaviti tamo gde se stalo zbog vanrednog stanja i pandemije virusa korona.

Lider Nove stranke Zoran Živković kaže da on od pregovora sa Vučićem, jer to ne smatra sastankom, očekuje objašnjenje kako to mogu biti izbori za 40 dana ako i dalje važe vanredne mere gde mora da bude distanca dva metra i gde mora da se nose maske i rukavice.

Žika Gojković, lider POKS-a, kaže da država mora da pomogne manjinskim listama, ali i drugima na lokalu u lakšem prikupljanju potpisa. Predlažemo da umesto 30, bude prikupljeno dvadeset potpisa po odborniku, dodaje on.

Miloš Jovanović, lider DSS i funkcioner Pokreta Metla, napominje za Danas da je jasno da izbori mora da se održe i da to mora u nekom razumnom roku.

„Verujem da će izborna kampanja biti drugačija, da će biti manje terenskog rada zbog rizika i da će kampanja više biti medijska, jer će ljudima biti teže da se okupljaju u nekim salama kao ranije. Čak i da nema rizika, psihološki će to biti teško za mnoge ljude“, kaže Jovanović.

On kaže da je vlast spustila cenzus, ali nije spustila broj potpisa na lokalnom nivou, pa je to paradoks, jer broj potpisa za predaju liste veći je u nekim sredinama od broja glasova za prelazak cenzusa.

Narodni blok, kako je za Danas rekao Miroslav Parović, neće se odazvati Vučićevom pozivu, jer neće da učestvuje u fingiranoj predstavi demokratije.

„Mi zahtevamo poštovanje Ustava i zakona po kojima je izbore moguće održati pod istim uslovima po kojima su započeti. Svaka restrikcija zbog epidemije koja još traje dovodi nas u neravnopravni položaj i izbore čini nelegitimnim“, kaže Parović za Danas i pita kako obezbediti medijsku kampanju na nacionalnim frekvencijama, a zna se da su građani puna dva meseca bili pod konstantnom kampanjom vlasti.

Procene lekara

Biće doneto uputstvo za sprovođenje izbora, pri čemu će biti konsultovani epidemiolozi, najavio je Aleksandar Vučić, dodajući da će se tokom samog izbornog postupka procenjivati sa lekarima kako i na koji način to sprovesti.

„Želim svim učesnicima dobru kampanju, uspeh na izborima, da budu zadovoljni svojim radom i mogućnošću da predstave svoje planove i programe“, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari