Izborni rezultati očekivani 1

Izbori za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) „doneli“ su ono što se i očekivalo. Većničke mandate osvojile su liste iza kojih su stajala najveće bošnjačke partije.

Bilo je samo pitanje broja mandata. Najviše većničkih mesta – 14 osvojila je lista „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“, iza koje je stajala SDA Sandžaka, lista „Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić, muftija“, koju je podržala Stranka pravde i pomirenja (SPP), osvojila je 13 mandata i osam većnika ima lista „Vakat je – prof. dr Sait Kačapor“, koju je podržala Sandžačka demokratska partija (SDP).

Novina u novom BNV je što nema više suverenog vladanja. Za većinu će morati da se pravi koalicija. Sasvim je izvesno da će većinu činiti liste „Samoopredeljenje“ i „Vakat je“, koje su početkom oktobra potpisale Sporazum o predizbornoj i postizbornoj saradnji. Prema preliminarnim rezultatima, od 35 većnika, ove dve liste imaju 22.

Pobednici izbora nisu liste, već birači, jer je izborni dan prošao mirno i bez incidenata. Strahovalo se da se na taj dan ne prenese predizborna atmosfera nabijena mržnjom, netrpeljivošću i međusobnim optuživanjima, koje su razmenjivale tri najznačajnije bošnjačke partije. Tog dana sa birališta su stizale informacije o nesređenim biračkim spiskovima. Birači su raspoređeni da glasaju van mesta stanovanja, to je bilo posebno karakteristično za seosko područje, i u biračkim spiskovima nije bilo lica koja su sada dobila rešenja da su upisana u poseban birački spisak.

U odnosu na izbore pre četiri godine, kada je izlaznost bila 35,6 odsto, na ovim je prešla polovinu od ukupnog broja upisanih Bošnjaka u poseban birački spisak. Liste Sulejmana Ugljanina i Muamera Zukorlića, ovog puta osvojile su manje većničkih mesta. U sada već prošlom mandatu Ugljaninova lista imala je 19, a Zukorlićeva 16 većnika, koji su četvorogodišnji mandat potrošili u međusobnom neuvažavanju i osporavanju, iako je na početku tog mandata najavljeno uspostavljanje bošnjačkog jedinstva.

Kada su sandžačke opštine u pitanju, Zukorlićeva lista je pobedila u Novom Pazaru, Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju, a Ugljaninova ubedljivo je osvojila najveći broj glasova u Tutinu i Sjenici, gde SDA Sandžaka predvodi lokalnu vlast. Iste večeri, po završetku glasanja, ove dve liste su proglasile pobedu. Zukorlić je ocenio da je, u opštinama gde je lista „Samoopredeljenje“ bila ubedljiva „pobedio politički inat“. Ako je izborni dan bio miran, naredni dani su postali nemirni. Ugljanin je pobedu svoje liste proglasio u nedelju naveče i tada je najavio koaliciju sa listom „Vakat je“. On je pobedu svoje liste slavio ispred sedišta BNV u Novom Pazaru, uz vatromet i skandiranje „Sandžačka republika“, „Suljo-Alija“, „Mi smo balije predsednika Alije“, „Pobeda, pobeda“… No, od slavljeničke atmosfere, više su odjeknule njegove reči.. Zadovoljan je „što će sada sa više političkih opcija deliti odgovornost“, ali i „što ćemo zajedno pobediti tu neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja“. I u slavljeničkoj noći nije se odrekao retorike devedesetih, koja još uvek „pali“ u stabilnom biračkom telu.

Ove poruke su naišle na osudu širom Srbije. Oglasili su se predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić. Potpredsednik Vlade Srbije i osnivač SDP Rasim LJajić ocenio je da su te izjave potpuno neprihvatljive. „Svaka konfrontacija sa državom nanosi štetu upravo građanima Sandžaka, jer niko nam više neće pomoći od vlade i institucija države u kojoj živimo“, rekao je LJajić i podsetio da nacionalni saveti nemaju političke ingerencije. „Na političkim strankama je da artikulišu zahteve i da se kroz institucije sistema bore za njihovo ostvarenje. Sve drugo je zloupotreba nacionalnih saveta“, poručio je potpredsednik Vlade Srbije. Lider SPP Muamer Zukorlić smatra da Ugljanin ima plan koji je, do sada, „potcenjivan i objašnjavan njegovim nezadovoljstvom što nije u Vladi Srbije“ i zbog toga „ozbiljnije treba posmatrati šta se dešava, jer on tu nije sam, već ima svoje mentore, koji mu govore šta je sledeće“. Znatan broj analitičira misli da Ugljanin zbog ovih izjava treba i krivično da odgovara.

Nakon reagovanja na Ugljaninov govor, medijima je prosleđen integralni tekst njegovog obraćanja pristalicama i saopštenje liste „Samoopredeljenje“ sa „tumačenjem“ reči svog nosioca liste. Saopštili su, da u potpunosti stoje iza svega što je rekao Ugljanin i naveli da pod terminim „srpska država Srbija“ podrazumevaju paralelne bezbednosne i pravosudne strukture Srbije, koje su odgovorne za genocid i druge zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Srpski mediji su, opet krivi, zbog zlonamernog izveštavanja i neosnovanog napadanja Sulejmana Ugljanina, a to je „odraz nervoze i nezadovoljstva zbog ostvarenog izbornog rezultata i pobede „Samoopredeljenja““.

„Te iste strukture ‘srpske države Srbije’ i danas su prisutne u sistemu Republike Srbije i umnogome kreiraju diskriminatorsku politiku prema Bošnjacima i Sandžaku i predstavljaju realnu opasnost za Bošnjake“, navodi se u saopštenju i dodaje da su izlaskom na izbore po manjinskom izbornom zakonu pokazali svoj legalistički pristup u rešavanju nerešenih bošnjačkih pitanja, kao i što Bošnjaci, kroz političke stranke i BNV, to rade poslednjih skoro 30 godina.

Da gradimo Srbiju

– Interes Bošnjaka Sandžaka je da „srpska država Srbija“ iščezne, a da kroz ustavne reforme učestvujemo u izgradnji Republike Srbije, države svih njenih građana, zasnovane na vladavini prava u kojoj će Bošnjaci biti konstitutivan narod, a Sandžak autonomna pokrajina, zaključila je lista „Samoopredeljenje“ u svom saopštenju.

Strani posmatrači

U poseban birački spisak u šest sandžačkih opština bilo je upisano 90.032 Bošnjaka sa pravom glasa i još 2.808 u drugim gradovima Srbije. Izbore za novi saziv BNV posmatrali su predstavnici Delegacije EU, Misije OEBS u Srbiji i ambasada SAD,Nemačke, Velike Britanije i Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari