Izvori EU: Berlin i Pariz nisu razumeli nepopustljivost Prištine oko dijaloga 1Foto: Tviter/ Federika Mogerini

Ovi izvori su agenciji Beta naveli da nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron već na nedavnom sastanku s čelnicima Beograda i Prištine u Berlinu nisu dovoljno razumeli „složenost situacije na samom Kosovu“ i zato je i otkazan novi susret 1. jula u Parizu, jer se ispostavilo da nikakvog pomaka u dijalogu Beograda i Prištine ne može biti.

Odbijanje Prištine da ukine ogromne takse na robu iz Srbije, odbacivanje ključnih dogovora u Briselskom sporazumu i zahtev za bezuslovno uzajmno priznavanje su samo odraz uverenja naročito kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je upravo time stekao snažnu unutrašnju političku podršku i da zato „nema šta da izgubi“.

Istovremeno, smatraju diplomate i analitičari, istovetne poruke u zaključcima šefova diplomatija EU 18. juna da i Beograd i Priština „ne smeju da prave prepreke“ u dijalogu se tumači i time da Beograd takođe treba da sprovede neke važne dogovorene nagodbe, naročito oko energije.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je o situaciji u regionu, posebno blokadi dijaloga Kosova i Srbije, ali i Severnoj Makedoniji i Albaniji, ovih dana u Vašingtonu razgovarala s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom koji je potvrdio zainteresovanost SAD za stabilizaciju regiona i „ponovio podršku SAD posredovanju EU u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“.

Izvori EU: Berlin i Pariz nisu razumeli nepopustljivost Prištine oko dijaloga 2
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

To su Beti u Briselu preneli upućeni evropski izvori koji su naveli i da SAD ne nastoje da promene okvir dijaloga, da same krenu u sređivanje pre svega ozbiljno blokiranih pregovora Kosova i Srbije, već da žele da snažnije pomognu naporima Unije.

Pitanje datuma za pregovore sa Skopljem i Tiranom je EU odložila za jesen, sastanak 1. jula u Parizu lidera Francuske i Nemačke sa čelnicima sa Zapadnog Balkana je otkazan poglavito zbog potpune nepopustljivosti Prištine da ukloni od EU i SAD kritikovane prepreke za obnovu dijaloga sa Beogradom i približavanje Balkana EU je u celini stavljeno „na čekanje“.

Ugledni evropski listovi Pais, Velt, Figaro, Republika, Tages Ancajger, Soar, Gazeta Viborča i Tribin de Ženev su objavili komentar u kojem se upozorava da je „EU pucala sebi u noge time što je za posle 2025. odložila proces ulaska u članstvo zemalja Zapadnog Balkana“.

U ovom osvrtu se predočava da je EU time dovela u pitanje i sposobnost delovanja u svetu, jer, navodi se i poruka evropskog komesara Johanesa Hana, Zapadni Balkan nije „bašta negde iza kuće…već unutrašnje dvorište EU“.

U analizi londonskog „Ekonomist intelidžensi junita“ (EIU) se ukazuje na to da «“zategnutosti oko Kosova rastu zbog carina (Srbiji i Bosni) i nedavne policijske akcije“ Prištine, ali se zaključuje da „ni malo nije verovatan neki oružani sukob između Srbije i Kosova“.

„Normalizacija odnosa je i dalje na dugom štapu i to će verovatno zakočiti pregovore Srbije o članstvu“ s EU, dodaje EIU, uz opasku da „odmrzavanje“ dijaloga Beograda i Prištine može da se očekuje tek 2020.

Londonski analitički centar zaključuje ipak da „položaj Srbije kao priznatog kandidata za članstvo u EU, ali koja ne želi u NATO, a ima partnersku vezu sa Rusijom, Srbiji može dati neuobičajenu polugu u pregovorima o učlanjenju s EU“.

EIU smatra da zapadnobalkanski region „može sve više postajati područje sudara upliva Rusije i uticaja EU i SAD“.

U upravo objavljenoj analizi Savetodavne grupe za evropsku politiku na Balkanu (BIEPAG) univerziteta u Gracu se istovremeno ocenjuje da „ukoliko se proces ka učlanjenju Zapadnog Balkana u EU ne ubrza, zemlje regiona bi mogle da razmotre i drugačija opredeljenja, uključujući jačanje veza s Kinom, Rusijom, Turskom i zemljama Zaliva“.