Jakšić: Nas u GI SDP niko nije konsultovao 1

Ostavke četiri gradonačelnika mogu da budu pritisak na Brisel. Mislim da se u Briselu juče upalila crvena lampica jer je ovim doveden u pitanje ceo proces dijaloga i integracije.

Očekujem veći pritisak Brisela na Prištinu i to se moglo već i videti iz izjave Maje Kocijančić, portparolke visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, kaže za Danas Marko Jakšić, odbornik Građanske inicijative SDP, koji u utorak nije prisustvovao sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica kada je gradonačelnik Severne Mitroviće podneo ostavku a odbornici potpisali deklaraciju o prekidu odnosa sa centralnim institucijama zbog poteza Prištine kojima se krše ljudska prava. Naveo je, poput svoje stranačke koleginice Ksenije Božović (koja takođe govori za Danas) kao razlog to da je prekjuče bilo važnije šta će biti sa Silvanom Arsović, sekretaricom ubijenog Olivera Ivanovića i SDP-a, od bilo koje političke odluke.

– Iako nas niko sa lokala niti iz Beograda nije konsultovao prilikom priprema za sednicu skupštine, niti učestvujemo u radu kriznog štaba, mere Prištine pogađaju i nas, kao naše sugrađane i svakako im se apsolutno protivimo i tražimo njihovo ukidanje – dodaje on.

Prema njegovoj oceni, „ludačka“ odluka Prištine da podigne takse na 100 odsto ugrožava život svih ljudi na Severu i može biti put u neku vrstu asimilacije Srba, daljeg pogoršanja situacije i bezbednosti ali i uvod u izbore na Kosovu.

– U nedostatku proizvoda koje Srbi inače kupuju, oni će biti prinuđeni da iz nužde kupuje proizvode koje ranije nisu. Takođe, nedostatak osnovnih namirnica uvek može biti okidač za socijalne nemire. S druge strane, Haradinajeva vlada deluje više nego rešena da navedenu taksu po svaku cenu zadrži, što prema nekim nezvaničnim informacijama može biti priprema za nove izbore na Kosovu ili pak za rekonstrukciju vlade – navodi on.

Jakšić kaže da dan posle datih ostavki ima određenih zahteva iz Prištine da sudije i oni koji rade u integrisanom sistemu kosovskog sudstva budu kažnjeni jer su juče prekinuli rad iz solidarnosti sa građanima. To bi prema njegovom sudu mogao biti naredni potez Prištine, koji bi doveo do dodatnog zaoštravanja već uzavrele situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari