Janjić: Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN pitanje granice prepušteno budućnosti 1Foto: Medija centar

Direktor beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je za agenciju Beta da je Kumanovski sporazum koji je potpisan na današnji dan pre 21 godinu, rezultat kompromisa između interesa NATO i tadašnje vlasti Slobodana Miloševića.

„Interes NATO bio je da verifikuje svoju vojnu pobedu i ostavi otvoren put za pregovore sa Srbijom za put ka članstvu u NATO, a taj put uključuje i prisustvo NATO na Kosovu. S druge strane, interes tadašnje, Miloševićeve vlasti, bio je da ne ide na priznavanje potpunog poraza i kapitulacije“, rekao je Janjić.

Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) 1244 je, objasnio je, de fakto verifikovala Kumanovski sporazum u pogledu prisustva KFOR-a i NATO na teritoriji Kosova, uspostavila mir i započela proces uspostavljanja privremenih institucija na Kosovu.

„Srbija nije iskoristila priliku koju je imala po toj rezoluciji da za tri godine nađe neki mehanizam svog učešća i saradnje sa privremenim institucijama na Kosovu. I zbog toga je ostalo otvoreno pitanje statusa Kosova po Rezoluciji 1244“, objasnio je Janjić.

Rekao je da je drugo otvoreno pitanje Kopnena zone bezbednosti (KZB), uspostavljena Kumanovskim sporazumom, a indirektno verifikovana Rezolucijom 1244.

„U stvari ona je ostavila nerešeno pitanje granica jer su za određivanje te zone korišćene vojne mape koje se nisu podudarale sa administrativnim mapama Jugoslavije, odnosno Srbije“, kazao je Janjić uz ocenu da je tako „pitanje granice ostavljeno u nasleđe“.

Predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a su u Kumanovu 9. maja 1999. potpisali Vojno-tehnički sporazum o povlačenju vojske i policije SRJ s Kosova. Time je okončan vazduhoplovni napad NATO, a na Kosovu su, na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, raspoređene međunarodne snage, među kojima je najveći broj vojnika iz zemalja članica NATO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari