Janković: Da bude jasno - ne ujedinjuje se Tadić sa Lečićem 1

Povodom medijskih objava da se pokret Demokrate Srbije “kolektivno učlanio” u Socijaldemokratsku stranku, obraćam se javnosti sa tačnim informacijama, isključivo zbog toga da medijske insinuacije i zlurada tumačenja ne bi ostavljala bilo kakve nedoumice u našoj javnosti.

Do sada se na ovu temu nismo javno obraćali, jer još uvek nije ni postignuto ništa što bi moglo biti značajno za našu javnost, a svakako nam nije bila namera da obaveštavamo javnost o proceduralnim koracima pregovora i zamaramo građane tehničkim detaljima nezavršenih pregovora.

Iako je, nažalost, takav manir postao uobičajen u opozicionim obraćanjima, nismo želeli da i ovi pregovori postanu deo “rijaliti politike”. Upravo zbog toga što želimo da stvorimo političku organizaciju sposobnu da konačno vrati politiku na mesto koje je zauzeo rijaliti, političku ponudu i vrednosti na mesto koje je zauzeo politički spektakl, a uticaj političkih ideja na mesto uticaja kontrolom medija.

Dakle, nije tačno da su se članovi naše organizacije kolektivno učlanili u Socijaldemokratsku stranku i razgovori o našem ujedinjenju još uvek traju. Do sada je samo doneta odluka Glavnog odbora Socijaldemokratske stranke kojom se odobrava takva mogućnost u budućnosti i to je deo normalne procedure takve vrste pregovora.

Druga dezinformacija je sadržana u očiglednim medijskim provokacijama kojima se ceo proces tendenciozno predstavlja kao “Ujedinjenje Tadića i Lečića”.

Takve objave svakako nisu posledica toga što njihovi autori i nalogodavci nisu upoznati sa činjenicom da Branislav Lečić nije aktivan u našem pokretu već šest meseci.

Ali, nažalost, jesu izraz pokušaja da se dobra vest o ukrupnjavanju i oživljavanju izvorne misije Demokratske stranke svede na priču o Branislavu Lečiću.

Dakle, da bude jasno – ne ujedinjuje se Tadić sa Lečićem. I imam potrebu to da demantujem ne zbog negativnog medijskog konteksta u kom je Branislav Lečić, već isključivo zbog istine.

A ovakvim medijskim manipulacijama, po receptu politički kontrolisanih medija, ti mediji i pojedinci nisu govorili ni o našem procesu ujedinjenja, ni o Branislavu Lečiću, već isključivo o sebi.

Upravo taj manir je simptom bolesti od koje opozicija boluje već skoro deceniju i koja je na kraju i razorila Demokratsku stranku. A samim tim i demokratiju u Srbiji.

Pregovori o ujedinjenju sa Socijaldemokratskom deo su naših širih razgovora o potrebi ukrupnjavanja srodnih političkih opcija i neophodnosti hitnog stvaranja fronta za borbu protiv režima koji urušava i poslednje ostatke čak i sećanja da je Srbija nekada bila demokratska i slobodna država.

Takvu Srbiju smo zajedno gradili i u prošlosti i zajedno sa usponom demokratije rasla je i naša Demokratska stranka. Nažalost, baš kako je demokratija u našoj državi je urušavana, onako i onoliko urušavana je i Demokratska stranka.

Zato smo prethodne dve godine ulagali maksimalne napore da bismo obnovili veliku Demokratsku stranku, kako bismo oživeli njenu misiju ponovo okupljeni oko nje.

Nažalost, naši napori su nailazili na iste one prepreke na koje nailaze i svi demokratski procesi u celoj Srbiji.

Na isti način na koji su proterane demokratske vrednosti iz našeg društva i države i mi smo kao istinski borci za te vrednosti bili prinuđeni da napustimo Demokratsku stranku.

Međutim, misija Demokratske stranke je veća od formalne adrese registracije bilo koje stranke, veća od svih pojedinaca, ali i veća od političkog zla čiji je taoc Srbija već deceniju.

Nadam se da će se naši pregovori završiti uspešno, da će ubrzo istinske demokrate opet biti pod istim krovom i da ćemo ponovo oživeti misiju koja je jedina i u prošlosti oslobodila Srbiju od ovakvog političkog, ekonomskog, kulturološkog i socijalnog mraka. Za tu istu misiju ćemo se kao i do sada uvek boriti.

I siguran sam da će ideja oko koje se ponovo ujedinjujemo pobediti uprkos svim lažima, etiketama i medijskim i političkim manipulacijama.

predsednik Demokrata Srbije Vojislav Janković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari