Japan za Srbiju u EU 1Foto: FoNet

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Japana Đuići Takahara razgovarali su danas o procesu evropskih integracija Srbije, donatorskoj i razvojnoj pomoći Japana Srbiji.

Sagovornici su ocenili da proces evropskih integracija i reformi čine jedan sinergijski proces, koji omogućava da se ostvari napredak u svim oblastima društva.

Takahara je istakao da Japan podržava evropski put Srbije, jer on stvara uređeno poslovno okruženje i daje sigurnost investitorima, što otvara prostor za razvoj i unapređenje ekonomske saradnje, ne samo sa državama članicama EU.

Joksimović je zahvalila na višegodišnjoj donatorskoj i razvojnoj pomoći koju Japan kontinuirano pruža Srbiji.

Ona je istakla, Vlada Japana jedan je od najaktivnijih, razvojnih partnera u Srbiji koji godinama pruža veliku humanitarnu, razvojnu i tehničku pomoć.

Joksimović je naglasila značaj donatorske pomoći za rešavanja problema migrantske krize, ali i donacije kojima Japan pomaže razvoj lokalnih samuprava u Srbiji.

Ona je posebno istakla da građani Srbije neće zaboraviti brzo reagovanje Vlade Japana, kada je Srbija 2014. godine pogođena poplavama.

U fokusu razgovora bile su i pripreme za predstojeću posetu predsednika Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, koja će predstavljati značajan korak u daljem razvoju bilateralne ekonomske saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari