Javno su priznali da me prate aktivisti SNS i da o meni imaju podebeli dosije 1Foto: Privatna arhiva/Dragana Rakić

„Od maja 2016. godine, kada sam izabrana za odbornicu Demokratske stranke u Skupštini grada Vršca, pa do danas na mene se neprestano vrše najrazličitiji pritisci kako bih odustala od opozicionog političkog delovanja.

Ti pritisci se vrše na različite načine: preko pretnji i zastrašivanja koja mi Srpska napredna stranka, koja je na vlasti u Srbiji, šalje preko određenih ljudi, preko medija koji vode prljavu medijsku kampanju protiv mene, na sednicama Skupštine grada Vršca kada me javno predsednik Skupštine Nenad Baroš (SNS) vređa i preti otkazom, na radnom mestu gde sam izložena mobingu, kao i preko podizanja neosnovanih tužbi“, navodi se u izjavi Dragane Rakić, odbornice u Skupštini grada Vršca. I ova izjava je uvrštena u dokazni materijal koji je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović predao članovima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu.

O svemu šta doživljava Dragana Rakić je dalje izjavila:

U periodu između završenih lokalnih izbora (24. aprila 2016), a pre nego što će se održati prva konstitutivna sednica Skupštine grada Vršca (16. maja 2016), pozvana sam na sastanak sa Ivanom Grujinom, koji će 16. maja 2016. biti imenovan za savetnika gradonačelnika grada Vršca. Ivan Grujin mi je rekao da je on jako dobar prijatelj sa Brankom Malovićem, visokim funkcionerom SNS, da Branko Malović i on imaju o meni najlepše mišljenje, da smatraju da sam jedna veoma pametna i sposobna žena koja može puno toga dobrog da uradi za svoj grad, da Srpska napredna stranka nema u svojim redovima tako sposobne ljude, a pogotovo žene, da je kod njih „sve šljam“ i da mi zbog toga Branko Malović nudi da biram neku od najviših javnih funkcija u gradu Vršcu. Grujin je doslovno rekao: „Možeš da biraš šta želiš, jedino ne možeš da budeš gradonačelnica.“ Zahvalila sam se na komplimentima i ljubazno odbila njihovu ponudu, rekavši da sam članica Demokratske stranke i da nemam nameru da menjam politički dres, da u životu imam sve što mi je potrebno i da mi od SNS ne treba ništa. Ovaj razgovor je vođen u prisustvu treće osobe, zajedničkog poznanika Ivana Grujina i mene, čiji identitet ne želim da otkrivam, jer bi to ugrozilo bezbednost tog čoveka.

Nakon ovog sastanka i mog odbijanja bilo kakve saradnje sa SNS-om, nekoliko mojih poznanika koji su bliski Srpskoj naprednoj stranci prenose mi informacije „da Branko Malović radi o glavi meni i mom suprugu“, da se „neće smiriti dok nas ne uništi“. Na moje pitanje da li „uništenje“ znači gubitak posla ili gubitak života nisu znali da mi precizno odgovore. Od jednog člana Srpske napredne stranke čak sam dobila dobronamerno upozorenje da odustanem od bavljenja politikom, jer oni imaju saznanja da su neki članovi SNS jednom čoveku u Vršcu koji nije želeo da se učlani u SNS pretili sa: „Ti imaš dete – mi imamo gepek“, pa oni smatraju da to isto može i meni da se desi. Povodom ovih pretnji 13. aprila 2018. u Beogradu sam održala konferenciju za medije i javno progovorila o pretnjama kojima sam već dve godine izložena od strane aktuelnog režima u Srbiji.

Medijski linč

S obzirom na to da sam nakon svega još intenzivnije nastavila sa svojim opozicionim političkim delovanjem, kao odbornica u skupštini Grada Vršca koja javno kritikuje loše odluke koje donosi lokalna vlast i kao novinarka koja piše kritičke tekstove, pritisci upereni na mene su se pojačali. Informativni portal www.evrsac.rs, koji je pod direktnom kontrolom SNS-a, kreće u medijski linč i obračun sa mnom i objavljuje nekoliko tekstova punih uvreda, laži, mizoginije, seksizma i diskriminacije po raznim osnovama, sve sa ciljem da me zastraše i diskredituju po svim osnovama, i kao političarku, i kao profesionalca (ja sam bibliotekarka zaposlena u Gradskoj biblioteci u Vršcu), i kao suprugu i majku. Čak je i moj suprug Goran Rakić, koji nije javna ličnost i ne bavi se politikom, bio u nekoliko navrata meta ovog informativnog portala i njegovog tabloidnog izveštavanja. Tekstovi su i dalje dostupni na sajtu www.evrsac.rs. Povodom ovih diskriminatorskih i uvredljivih tekstova, obratila sam se Brankici Janković, poverenici za rodnu ravnopravnost. U postupku koji je pokrenut po pritužbi protiv informativnog portala www.evrsac.rs poverenica za zaštitu ravnopravnosti dala je mišljenje koje je objavljeno 4. juna 2018. godine na zvaničnom sajtu poverenika za ravnopravnost (http://ravnopravnost.gov.rs/obavestenje-za-javnost-portal-evrsac-rs-diskriminisao-draganu-rakic/) a u kome je iznet stav poverenice da je „portal evrsac.rs diskriminisao Draganu Rakić“. Poverenica je istakla da je „ovim tekstovima, informativni portal evrsac.rs izneo ideje i stavove koji su uznemiravajući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo Dragane Rakić samo zbog toga što je žena. Na ovaj način je stvoreno ponižavajuće i uvredljivo okruženje, čime su prekršene odredbe člana 12 Zakona o zabrani diskriminacije. Kako glavni i odgovorni urednik informativnog portala evrsac.rs. nije postupio po preporuci ni nakon opomene, u zakonskom roku od 30 dana, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost“.

Informativni portal evršac.rs koji se direktno finansira iz budžeta svih gradova i opština južnog Banata i posle ovog mišljenja poverenice za ravnopravnost nastavio je sa objavljivanjem uvredljivih tekstova na moj račun.

Zbog svog političkog aktivizma, ja sam i na svom radnom mestu izložena mobingu od strane v. d. direktora Gradske biblioteke Vesne Zlatičanin, članice SNS. Dana 26. avgusta 2017. službeno sam bila prisutna na koktelu u vinskom podrumu „Nedin“ u Gudurici povodom otvaranja turističke manifestacije „Zlatna gudurička jesen“. Na koktelu sam bila pozvana u svojstvu bibliotekarke Gradske biblioteke u Vršcu, zajedno sa svojim kolegom Tamašom Fodorom i v. d. direktorkom Vesnom Zlatičanin. U jednom trenutku, na početku koktela Vesna Zlatičanin mi je prišla i rekla: „Imamo problem. Ti Dragana moraš da napustiš koktel, jer gradonačelnica Vršca neće da uđe dok ti ne izađeš iz prostorije.“ Vesna Zlatičanin je insistirala da ja izađem iz podruma i da napustim selo Guduricu, tj. da se sama vratim za Vršac. Ovaj razgovor je vođen u prisustvu svedoka, mog kolege bibliotekara Tamaša Fodora. Nakon četiri dana od ovog događaja, ja sam smenjena sa mesta bibliotekara Zavičajnog odeljenja i raspoređena na drugo radno mesto. Zbog nezakonitog premeštaja na drugo radno mesto tužila sam Biblioteku i trenutno vodim sudski spor pred Osnovnim sudom u Vršcu.

Govor mržnje

Na sednicama Skupštine grada Vršca, u čijem radu učestvujem kao odbornica, veoma često sam izložena najprizemnijim uvredama koje dolaze od strane SNS odbornika, a u najvećoj meri od Nenada Baroša, predsednika Skupštine grada Vršca. Govor mržnje, pretnji i omalovažavanja kojima sam konstantno izložena doživeo je kulminaciju na 9. sednici Skupštine grada Vršca koja je održana 20. 12 .2017. Tada je Nenad Baroš, javno za skupštinskom govornicom, priznao da aktivisti SNS prate moje ponašanje i kretanje kako u toku radnog vremena, tako i van radnog vremena. Baroš je tom prilikom rekao da se prati s kojim se ljudima sastajem i ko mi pomaže da se pripremim za diskusije na sednicama skupštine. Takođe je javno priznao da se prati moja aktivnost na društvenim mrežama i da Srpska napredna stranka o svemu ovome ima podebeli dosije. Takođe se u više navrata direktno obratio v. d. direktora Gradske biblioteke Vesni Zlatičanin, koja je bila prisutna na sednici i tražio od nje da mi da otkaz ugovora o radu. Ovaj govor Nenada Baroša za skupštinskom govornicom dostupan je u vidu stenogramskih beležaka i video-snimka koji se nalaze u Arhivi Skupštine grada Vršca. Veoma sličan govor, pun laži, uvreda i zastrašivanja, predsednik Skupštine Nenad Baroš je imao i na narednoj 10. sednici Skupštine grada Vršca održane 30. januara 2018. godine, o čemu takođe postoji stenogramski zapis i video-snimak koji se čuva u Arhivi Skupštine grada Vršca.

Najnoviji vid pritiska kojim sam izložena jeste podizanje tužbe protiv mene od strane Branka Malovića. Naime, Branko Malović, „koordinator Srpske napredne stranke i ugledan poslovni čovek“ kako sam sebe naziva u pomenutoj tužbi, smatra da sam ga u tekstu „Šta premijerka radi sa šefom SNS jurišnika?“, objavljenog u dnevnom listu Danas 25. septembra 2018. godine, uvredila jer sam ga nazvala „novobeogradskim kafedžijom“ i „bivšim vozačem u Ministarstvu“. Smatram da je tužba neosnovana i da nema ničeg uvredljivog nazvati nekoga „kafedžijom“ (Branko Malović je vlasnik kafića „Domino“ na Novom Beogradu) i „vozačem“. Tužba je podneta 11. oktobra 2018, sudski spor se vodi pred Osnovnim sudom u Vršcu, a tužilac Branko Malović na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda traži 500.000,00 dinara. Smatram da je cilj podizanje ovakve neosnovane tužbe samo još jedan od vidova pritisaka kojima sam izložena, a sve zbog toga što nisam pristala da postanem članica Srpske napredne stranke i što javno iznosim svoje političke stavove koji se razlikuju od stavova aktuelne vlasti u Srbiji“.

Slučajevi:

Aleksandar Prodanović: Pucali su na moju kuću

Odbornik sam Skupštine grada Sremska Mitrovica u kontinuitetu od 2000. godine do danas. U periodu od 2012. do 2016. godine bio sam predsednik odborničke grupe „Demokratska stranka – Boris Tadić“, a posle cepanja te odborničke grupe predsednik odborničke grupe „Za bolju Mitrovicu“ koja je bila opozicija lokalnoj vlasti (SNS, SPS, DSS i gg „Vredna Mitrovica“). Kao odbornik i predsednik opozicione odborničke grupe za skupštinskom govornicom sam oštro kritikovao lokalnu vlast na čelu sa gradonačelnikom Branislavom Nedimovićem, ukazivao na nezakonitosti u radu lokalne samouprave (pojedinaca iz SNS-a i njima povezanih lica koje sam poimence navodio) i postavljao odbornička pitanja u vezi s nezakonitim radnjama i dešavanjima u gradu, posebno vezano za uzurpaciju poljoprivrednog zemljišta

u državnoj svojini (uzurpaciju je potvrdila Gradska uprava za poljoprivredu u odgovoru na odborničko pitanje). Time sam na sebe navukao gnev ljudi iz struktura vlasti SNS-a.

Nakon lokalnih izbora 2016. godine, kada sam ponovo osvojio mandat odbornika,ovog puta kao nosilac izborne liste „Ujedinjena opozicija Mitrovice“, oko 3 časa ujutro

1. 06. 2016. godine pucano je na kuću u kojoj živim sa porodicom iz automobila u pokretu. Ispaljena su 4 metka koja su oštetila ulazna vrata, elektro sanduk, oluk, fasadu, a jedan metak je prošavši kroz ulazna vrata završio na zidu dnevne sobe.

To je bila jasna mafijaška poruka vlasti SNS-a da u narednom periodu za skupštinskom govornicom treba da ćutim. Naravno da ovaj pokušaj zastrašivanja nije uspeo i da sam i danas najveći kritičar kriminogene vlasti SNS-a.

Iako je policija zaplenila snimke sa kamera za video-nadzor i u mojoj i u okolnim

ulicama, gde se jasno može pratiti kretanje vozila i izvršilaca, u izveštaju koji je policija dostavila tužilaštvu (u koji sam imao uvid preko advokata) ne pominje se ni marka, ni boja vozila, a kamoli identifikacija vlasnika. Javno tužilaštvo nije postupalo po predmetu do današnjeg dana, što je jasan znak opstrukcije postupka od strane policije i tužilaštva i pokušaj da se čeka dok predmet ne zastari. Zbog nepostupanja uputio sam Otvoreno pismo Javnom tužilaštvu i načelniku Policijske uprave Sremska Mitrovica, ali bez uspeha.

U prilogu Vam dostavljam Uverenje o prijavljenom krivičnom delu izdatom od strane Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici.

Javno su priznali da me prate aktivisti SNS i da o meni imaju podebeli dosije 2

Goran Petrović: Otkaz bez ikakvog povoda

Od 15. januara 2012. godine u Direkciji za planiranje i izgradnju Trstenik obavljao sam poslove rukovodioca građevinske mehanizacije, rukovodioca sektora za parking i poslove tehničkog direktora Direkcije za planiranje i izgradnju.

Od mog zaposlenja 2012. do uručivanja otkaza 2017. godine nije postojala nijedna primedba na moj rad.

Smenom lokalne vlasti i postavljenjem novog direktora Direkcije za planiranje i izgradnju Trstenik sa pozicije Tehničkog direktora 14. 2. 2017. godine postavljen sam na mesto Nadzornog organa za higijenu i gradsko zelenilo.

Samo petnaestak dana nakon uručenja rešenja o tom premeštaju 3. marta 2017. godine dobio sam novo rešenje o novom premeštaju na mesto Koordinator naplate zaostalih potraživanja. Tada mi je direktor Zoran Radisavljević sugerisao da o svom ostanku u firmi razgovaram sa predsednikom Skupštine opštine Trstenik Gerasimom Atanaskovićem, koji je prethodno na direktora Radosavljevića vršio pritisak da mi se uruči drugo po redu rešenje o premeštaju.

Pojašnjenja radi, mesto Koordinator naplate zaostalih potraživanja je uvedeno jednokratno kako bih ja dobio tu poziciju, a zatim nekoliko meseci kasnije i ukinuto.

Kako sam smatrao da predsednik Skupštine opštine Trstenik ni na jedan način ne bi smeo da utiče i vrši politički pritisak na bilo kog radnika odbio sam taj razgovor i 21. novembra 2017. godine uručen mi je otkaz, sa obrazloženjem da se sistematizacijom rada moje radno mesto ukida.

Još jednom napominjem da od mog zaposlenja 15. januara 2012. godine pa do 21. novembra 2017. godine nije postojala nikakva zamerka na moj rad niti se protiv mene vodio bilo kakav postupak o povredi radne discipline.

Uzrok uručenja prvog i drugog rešenja o premeštaju kao i rešenja o otkazu vidim u čisto političkom razlogu, jer sam odbornik u Skupštini Opštine ispred opozicione Narodne stranke, napisao je Goran Petrović, odbornik u Trsteniku.

Ljubiša Todosijević: Nudili su mi novac da pređem kod njih

Ja, dole potpisan, Ljubiša Todosijević, odbornik SO Čajetina, pod materijalnom i krivičnom odgovornošću dajem sledeću izjavu:

Vršeni su pritisci na mene od strane članova SNS-a da pređem za novac kod njih. Pošto nije uspelo, počeli su razni pritisci na mene i porodicu, i jednom je kulminiralo tučom, gde su nas napali zbog mesne zajednice.

Na Fejsbuku pišu svakakve laži koje i moja porodica ne može više da izdrži, tvrdi Todosijević, odbornik u SO Čajetina.

Milan Gajić: Nudili su mi posao za članove porodice

„Predstavnici Srpske napredne stranke nudili su materijalnu korist ako kao odbornik u Skupštini grada Šapca prestanem da podržavam politiku stranke Zajedno za Srbiju koju vodi gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i pridružim se Srpskoj naprednoj stranci.

Sredinom 2016. odbornik Srpske napredne stranke u Skupštini grada Šapca Marko Jančić rekao mi je da mogu da računam na stalan posao i posao za članove porodice ako pristanem da podržavam Socijalističku partiju Srbije u lokalnom parlamentu.

Javno su priznali da me prate aktivisti SNS i da o meni imaju podebeli dosije 3

Nakon toga, predstavnici Srpske napredne stranke poručivali su mi isto preko brojnih poznanika i članova uže i šire porodice.

Pred kraj 2016. godine bio sam na sastanku sa gospodinom Malovićem iz Srpske napredne stranke, koji mi je rekao da biram tri radna mesta koja želim za sebe i članove porodice i da napišem novčani iznos koji želim ako promenim stranku.

Nakon što sam odbio takvu vrstu ponude, nisam se sastajao sa donosiocima odluka u Srpskoj naprednoj stranci, svedočio je Milan Gajić, odbornik iz Šapca.

Branko Petronijević: Oduzet mi je auto

Prilikom registracije auta koji posedujem 10 godina i uredno registrujem auto mi je oduzet, navodno na proveru koja traje neograničeno. Istovremeno mi je oduzeto i drugo vozilo, u vlasništvu moje porodice.

Na FB se vodi kampanja gnusnih laži 0 meni, mojoj porodici, da nam je opština/predsednik kupila traktor koji sam uredno platio u iznosu od 60%, izjavio je Branko Petronijević, odbornik u Čajetini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari