Jeremić: Ni po koju cenu ne priznati Kosovo 1Foto: N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je stav te stranke da niko iz Srbije nikada, ni pod kakvim okolnostima, niti za bilo kakvu nadoknadu, ne sme da prizna takozvanu državu Kosovo, time što bi joj omogućio članstvo u UN ili na bilo koji drugi način.

Postoji niz potencijalnih alternativnih rešenja do kojih je moguće doći uz malo dobre volje i pod uslovom da o tome pregovaraju ljudi koji su kompetentni i neucenjeni svojim nedelima iz prošlosti, smatra Jeremić.

Treba nastaviti sa dijalogom, počevši od ključnih pitanja koja do sada nisu ni dotaknuta, kao što su srpska imovina i garancije za zaštitu našeg kulturnog nasleđa u pokrajini, rekao je Jeremić u novogodišnjem intervjuu za Blic. Kako je saopštila Narodna stranka, Jeremić veruje da vlast od međunarodne zajednice u stvari nije ni tražila nikakve povoljnosti za Srbe na Kosovu, već samo „podršku za uvođenje strahovlasti i pljačku sopstvene zemlje“.

„Rezultat toga je i formiranje vojske Kosova uz prećutnu saglasnost Beograda, kako bi se digla tenzija i sporazum o tzv. razgraničenju sa Albancima učinio domaćoj javnosti kao jedino prihvatljivo rešenje“, predočio je Jeremić. Da nije tako, Srpska lista, koja je ispostava SNS na Kosovu i Metohiji, bi oborila vladu Ramuša Haradinaja. To nisu učinili jer blisko sarađuju i imaju čvrst dogovor, uveren je Jeremić. Jeremić je ukazao i na opasnost tajnih sastanaka Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

„Vučić je, opijen vlašću, pomislio da ima pravo da trguje državnom teritorijom i nacionalnim identitetom, i zato smo danas na korak od potpisivanja sporazuma kojim bi Kosovo dobilo svoje mesto u UN i time u međunarodno-pravnom smislu postalo potpuno nezavisno od Srbije“, rekao je Jeremić. Govoreći o protestima, Jeremić je istakao da su protesti građanski, protiv sveopšte nenormalnosti i nepravde u društvu, kao i to da ih Narodna stranka i Savez za Srbiju podržavaju i pružaju logističku podršku.

„Siguran sam da će Vučić popustiti pod pritiskom, jer to što je neko nasilnik ne znači da je jaka ličnost“, rekao je Jeremić i dodao da ima sve manje mogućnosti za slanje lažne slike u svet o navodnim uspesima i dostignućima ovog režima. On smatra da u Srbiji nema naznaka za ostvarivanje uslova za fer i poštene izbore. „Na takve izbore ni slučajno ne treba pristajati, kao što ne bi trebalo učestvovati ni u parlamentu, koji je vladajuća većina primitivizmom i beskrupuloznom zloupotrebom procedura potpuno obesmislila“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari