Jeremić razgovara sa Mekalisterom u Briselu 1Mekalister i Jeremić Foto: FoNet/Nenad Đorđević; FoNet/Marija Đoković

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke i jedan od osnivača Saveza za Srbiju, potvrdio je nezvanična saznanja Danasa iz diplomatskih krugova da će se susresti naredne sedmice sa Dejvidom Mekalisterom, šefom Spoljnopolitičkog odbora i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju.

Oni će razgovarati 6. februara u Briselu, kada će biti održan i skup Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) o evropskoj integraciji Srbije. Na toj tribini je pored predsednika Narodne stranke najavljeno i učešće Dragana Đilasa, takođe jednog od osnivača Saveza za Srbiju, te Iva Vajgla i Jasenka Selimovića, poslanika ALDE u Evropskom parlamentu. Dejvid Mekalister je, podsetimo, funkcioner Evropske narodne partije (EPP), koja ima najviše poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu.

Na zvaničnom portalu ALDE navodi se da će se 6. februara u Evropskom parlamentu u Briselu održati okrugli sto pod nazivom „Proces evropske integracije Srbije“, koji će se „fokusirati na toksičnu političku klimu u Srbiji i na zabrinjavajuću nacionalističku retoriku u politici i načine kako da se krećemo u pravcu bolje političke kulture“. List Informer je oštro kritikovao Jeremića i Đilasa zbog najavljenog učešća na pomenutom skupu, nazivajući ih pežorativnim imenima, dok je Vajgla i Selimovića opisao kao ljude „koji koriste svaku priliku da označe Srbe kao zločince“.

– U poslednjih nekoliko nedelja obavili smo seriju sastanaka u Beogradu sa ambasadorima najuticajnijih međunarodnih aktera. Sledeći korak, koji smo u okviru rukovodstva Saveza za Srbiju isplanirali za februar, jesu razgovori i javni nastupi u njihovim prestonicama, počevši sa Briselom 6. februara. Pored sastanaka sa parlamentarcima i učešća na pomenutoj tribini, Dragan Đilas i ja ćemo se tamo sastati i sa predstavnicima Evropske komisije, kao i uticajnih instituta koji se bave pitanjima Balkana, a planiramo da održimo i konferenciju za štampu, objašnjava Vuk Jeremić za Danas.

Naš sagovornik ocenjuje da je „jedan od razloga zbog kojih je Aleksandar Vučić u prethodnom periodu nesmetano pojačavao represiju u zemlji manje-više otvorena podrška koju je do sada uživao u Evropi, zahvaljujući pre svega ogromnim ustupcima koje je jednostrano učinio albanskoj strani u Briselskom dijalogu, međutim, upornost i raširenost građanskih protesta u Srbiji su značajno zakomplikovali tu situaciju“.

– Od ogromnog je značaja da se jasno definiše forma dijaloga opozicije sa međunarodnom zajednicom, kao i da se ona postavi u adekvatan strateški kontekst. Kao predsedavajući Saveza za Srbiju za februar tome nameravam da posvetim posebnu pažnju, imajući u vidu moja prethodna iskustva u diplomatiji, ističe Jeremić.

Ko su evropski liberali

U aktuelnom sazivu Evropskog parlamenta ALDE ima 68 od ukupno 750 poslaničkih mesta. Pojedini evropski analitičari prognoziraju da će se ALDE boriti za drugo mesto na majskim izborima za EP sa Progresivnom alijansom socijalista i demokrata (S&D), dok je za pobedu „viđena“ EPP, a ne isključuje se ni mogućnost da će EPP, S&D i ALDE nakon izbora oformiti jedinstven „politički front“, kako bi parirali ultradesničarima koji su u usponu.

ALDE je javno progovorila i na temu mogućeg rešenja kosovskog problema. Kako je ocenio njihov lider Gi Verhofštat, liberali „pozdravljaju napore koje su Srbija i Kosovo preduzeli u poslednje vreme da normalizuju međususedske odnose, ali su zabrinuti zbog mogućih korekcija granica i razmene teritorija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari