Jeremić: Režim je truo i mora da padne, to se jasno videlo na proslavi 800 godina SPC 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da režim Aleksandra Vučića mora da padne jer je truo i da se ta trulež dobro videla tokom prethodna tri dana zvaničnog obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

„Vrhunac je bila jučerašnja centralna svetovna ceremonija na kojoj je Vučiću uručen orden Svetog Save prvog reda, najviše odlikovanje SPC. Svečanost je bojkotovala većina vladika, kao i ugledne javne ličnosti poput Matije Bećkovića i Mila Lompara, jer su odbili da trpe silovanje koje Vučić primenjuje u svim oblastima, pa čak i na obeležavanju 800. godišnjice temelja naše kulture, duhovnosti i identiteta“, rekao je Jeremić u Čačku, gde je razgovarao sa građanima. Kao što im je značajan broj uglednih ljudi juče rekao „dosta“, tako će im i građani na izborima reći „dosta“, odnosno odbiti da učestvuju u režimskom izbornom rijalitiju, dodao je Jeremić.

„Poslednja tri dana slikovito govore koliko u Srbiji nema uslova za normalan život, a kamoli za normalne izbore, i zato će Narodna stranka, Savez za Srbiju, kao i mnoge druge organizacije, bojkotovati farsu od Vučićevih “izbora” na proleće 2020. godine. Srpska lista, ogranak SNS-a na Kosovu i Metohiji, osvojila je 97,8 odsto na tamošnjim izborima. Želim im da na republičkim parlamentarnim izborima ostvare još bolji rezultat, ali to će se odigravati bez nas“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je orden Srpske Pravoslavne Crkve, po svemu sudeći, dobio i ministar finansija Siniša Mali, dokazani plagijator, i da je to takođe pokazatelj koliko je stanje u Srbiji nenormalno i „koliko režim siluje institucije.”

„Treba naravno, gajiti dobre odnose i sa Turskom, ali je u Srbiji dva od tri dana obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske Crkve kontrolisanim medijima kao glavna vest ođekivala poseta turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana, a predsednik Srbije je pravo sa sastanka sa njim otišao da primi orden Svetog Save“, rekao je Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN.

„Poslednji ovako veliki jubilej bila je proslava 600. godišnjice Kosovske bitke, koja je ukaljana idolopoklonstvom prema Slobodanu Miloševiću, a znamo šta se sve posle toga dogodilo. Da li smo na sličan način i 800. godišnjicu naše crkve ukaljali idolopoklonstvom“, upitao je Jeremić.

Jeremić je pozvao sve građane da pruže otpor ne samo izborima, već i nenormalnom sistemu pritisaka, ucena i ponižavanja građana na svakom koraku, koji je uspostavio naprednjački režim.

Predsednik Narodne stranke je naveo da Narodna stranka neće učestvovati na razgovorima sa predstavnicima srpske vlasti i Evropskog parlamenta, jer je potrebno da uslovi za fer i demokratske izbore važe najmanje devet meseci pre izlaska građana na birališta, a „to vreme je prošlo“.

„Kasno je za naše učešće na izborima na proleće 2020. godine. Od današnjih razgovora koji se vode u Skupštini Srbije nemam nikakva očekivanja i ne verujem da je na njima moguće postići napredak, kao što nisam verovao ni da je to moguće na razgovorima na Fakultetu političkih nauka“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da će kampanja za bojkot izbora neophodno biti intenzivnija od izborne kampanje, jer je opoziciji onemogućen pristup uticajnim medijima i zato će morati da što više razgovara na terenu, sa građanima širom Srbije.

„Bojkot će nas teško pogoditi, jer se time odričemo finansiranja iz budžeta, ali to je jedan od dokaza da nismo svi isti i da nam nisu svima na prvom mestu privilegije“, rekao je Jeremić.

Jeremić je ponovio da će vlast posle izbora koje će opozicija bojkotovati izgubiti legitimitet, čime bi postao upitan i njen potpis na sporazum kojim bi se Srbija trajno odrekla od Kosova i Metohije, a onda će se prirodno postaviti i pitanje dalje upotrebne vrednosti Vučićevog režima od strane međunarodne zajednice, što će doprineti njegovom bržem padu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari