Jeremić: Vučić ruši demokratiju 1Foto: N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo punih šest godina ruga vladavini prava i zloupotrebljava vlast čvrsto držeći u svojim despotskim rukama sve poluge moći.

„Priroda njegove despotske vladavine je takva da, bez obzira koju funkciju formalno obavlja, potpuno kontroliše sve javne institucije putem čvrstih neformalnih mreža uticaja“, naveo je Jeremić u autorskom tekstu za ugledni američki časopis „Nešenel interest“ (The National Interest) čije delove saopštenjem prenosi Narodna stranka.

Jeremić je u članku „Cena demokratije na Zapadnom Balkanu“ istakao da Vučić čvrsto veruje u pretpostavku da institucije ne smeju ograničavati njegovo vršenje vlasti, dok brutalno manipuliše javnim mnjenjem u cilju ostvarenja sopstvenih
interesa, saopštila je Narodna stranka.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, dodao je da je Vučićeva propagandna mašina, koja će sigurno nastaviti da pojačava cenzuru dokle god bude mogla da deluje nekažnjeno, omogućila predsedniku Srpske napredne stranke da čvrsto zgrabi sve poluge vlasti.

Pišući o medijskim prilikama u Srbiji Jeremić je naveo da su TV programi sa nacionalnom frekvencijom u službi Vučićevog kulta ličnosti dok kritika izostaje u najtiražnijim listovima.

„Vučićeva despotska težnja da građanima spreči pristup slobodnom protoku informacija predstavlja suštinu njegovog stabilokratskog ‘dostignuća’, napisao je Jeremić u članku za Nešenel interest, konstatujući da je u Srbiji gotovo „slomljena“ sloboda medija. Predsednik Narodne stranke napisao je i da Srbija proživljava „sunovrat ekonomskih performansi“ te da „veći ekonomski rast imaju Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Rumunija“.

Jeremić e naveo da je na Zapadnom Balkanu, nažalost na snazi aranžman između lokalnih „stabilokrata“ i dela evropskih funkcionera i političara, po kojem prvi održavaju privid „stabilnosti“ u svojim državama i bespogovorno ispunjavaju naređenja kao u slučaju migrantske krize, dok drugi okreću glavu od rastuće diktature u regionu.

Prekretnica bi mogla da bude nova strategija Evropske komisije pod nazivom „Kredibilna perspektiva proširenja i veće angažovanje EU na Zapadnom Balkanu“, u kojoj je po prvi put bar delimično prikazana slika sumornog stanja demokratije u regionu, napisao je Vuk Jeremić u autorskom tekstu u časopisu Nešenel ineterst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari