Jerkov: Predlog o finansiranju dogovor na relaciji Čanak - Vučić - Gojković 1Aleksandra Jerkov Foto: FoNet/Nenad ĐorĐević

Nedelju dana od kada je Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila raspravu o Zakonu o finansiranju autonomne pokrajine Vojvodin, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković po hitnom postupku zakazala je sednicu parlamenta na tu temu, za sredu, 20. marta.

Na dnevnom redu te sednice naći će se i Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o Vojvodini, koju su podneli Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada lazić, ali još nije poznato da li će ovi predlozi dobiti potrebnu skupštinsku većinu. Poznato je da opozicija koja već izvesno vreme bojkotuje parlament neće prisustvovati ni ovoj sednici posvećenoj Vojvodini, za koju kažu da je plod dogovora na relaciji Čanak-Vučić-Gojković.

Miroslav Aleksić, zamenik šefa poslaničke grupe Socijademokratska stranka – Narodna stranka rekao je novinarima u parelamentu da ta poslanička grupa neće učestvovati na sednici Skupštine Srbije 20. marta, na kojoj će biti razmatran Predlog zakona o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije o Vojvodini.

Ocenjuje da su to važne tačke i da odlukom da ih uvrsti u dnevni red vladajuća većina želi da vrati u salu poslanike, koji su podneli predloge zakona.

„Nećemo učestvovati na toj sednici jer to predstavlja još jednu u nizu farsi. Ovo je trik da vlast ponovo vrati opoziciju u skupštinske klupe. Mislim da to neće ovog puta proći”, rekao je Aleksić, dodajući da ga ne bi začudilo da na dnevnom redu neke od narednih sednica parlamenta bude i pitanje Kosova i Metohije, što su ranije tražili poslanici opozicije.

On je naveo da će opozicioni poslanici, ako bude pitanje Kosova na plenumu, doneti odluku kako će postupati, kao što su doneli i o bojkotu.

Šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija Sanda Rašković Ivić ocenila je da se kroz priču o Vojvodini želi „zabašuriti“ priča o gorućem pitanju Kosova. Ona ja podsetila da je predlog za dopunu dnevnog reda među prvima podnosila poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, ali da njen predlog nije prihvaćen, nego predlog LSV.

„Vojvodina nije bila, niti je sada goruće pitanje, ali bilo bi normalnije, kada smo već vezani rokovima i kada se zvecka oružjem i preti ratom, da onda u Skupštini pričamo o Kosovu“, objasnila je šefica poslaničkog kluba Nova Srbija –Pokret za sopas Srbije.

Aleksandra Jerkov, oposlanica Demokratske stranke objasnila je novinarima da su poslanici LSV, Skupštini Srbije podneli identičan Predlog zakona o finansiranju Vojvodine kao što je njen, a koji je ona podnosila parlamentu najmanje 57 puta.

”Od 2016. godine pokušavam da ubedim kolege da se ovaj zakon nađe na dnevnom redu neke od sednica, ali to nije učinjeno na moj predlog. Očigledno je da je lider LSV Nenad Čanak postigao dogovor sa predsednicom parlamenta Majom Gojković i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“.

Na pitanje da li će DS učestvovati na toj sednici, Jerkov je rekla da ne veruje da ima potrebe da budu na sednici, jer je očigledno već sve dogovoreno i većina obezbeđena i da su rasprave koje će se voditi unapred već dobro pripremljene.

Ona je kazala i da će Gojković „pritisnuti zvonce bez obzira da li oni učestvuju, a da građani Vojvodine nisu zaslužili da budu predmet dogovora Čanka, Gojković i Vučića“.

I Nenad Čanak objasnio je novinarima da LSV već niz godina traži da se postavi na dnevni red zakon o finansiranju AP Vojvodina, kao i rezolucija o položaju AP Vojvodina.

“Prošli put to je bilo posle razgovora sa tadašnjim ministrom finansija Dušanom Vujovićem 2017. godine, kada smo čak dobili od njega uveravanja da ne postoje nikakvi stručni razlozi da do toga ne dođe i da je u pitanju samo “politička volja”. Zašto se sada to dogodilo to morate da pitate nekog drugog, ja to zaista ne znam da vam kažem. Kažem vam da mi samo postavljamo niz zahteva skupštini o održavanju ili posebnih sednica ili stavljanja na dnevni red posebnih tačaka za koje mislimo da su važne za građane Srbije. Ovo se sad dogodilo, šta će se događati na samoj sednici to ne mogu da vam kažem, jer ne znam”, objašnjava Čanak, dodajući da stavljanje na dnevni red predloga LSV ne bi vezivao za dnevno političke koordinate, iako ih ne isključuje, mada je reč o ustavnoj obavezi iz 2008. godine.

On napominje i da će biti još prilika da se pokaže kolika je to sramota i nemar prema samom Ustavu i prema pravnoj državi.

“Šta sam ja kriv? Sad ja treba da se pravdam što je Maja Gojković stavila na dnevni red nešto što sam ja predložio. Vi tražite neku tajnu vezu u svemu tome, tražite neki tajni dogovor. Evo sad ću vam odati tajnu, kada je Maja Gojković imala 14 godina, ona je jednu noć prespavala u mojoj jakni. I to je stvorilo jednu večitu vezu između nas dvoje koja eto nikada nije prekinuta. Mislim da je tu razlog iz 1978.godine. Jakne su čudo” , zaključuje Čanak.

Cilj Predloga rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o Vojvodini je da podvuče neotuđivo pravo građana Vojvodine da ravnopravno sa građanima cele Srbije odlučuju o svom položaju. U Rezoluciji se navodi i da građani Vojvodine traže promenu Ustava kako bi postavili osnove za izgradnju Srbije kao savremene demokratske države, kako bi se vlast decentralizovala i Vojvodina ostvarila punu autonomiju. Traži se i decentralizaciju kroz jačanje lokalnih samouprava i srednjeg nivoa vlasti, prihvatanje evropskih vrednosti, miroljubivu spoljnu politiku.

„Predložena Rezolucija treba da obezbedi da Vojvodina nikada ne bude svedena na položaj regiona kome će centralna vlast prenositi prava i dužnosti po nahođenju aktuelne političke većine. Rezolucijom je predviđeno i da će Republika Srbija kontinuirano raditi na tome da obezbedi Vojvodini vraćanje najvećeg dela javnih prihoda koji se na njenoj teritoriji uberu – u skladu sa zakonom kojim će se urediti finansiranje Vojvodine. Osim toga, Republika Srbija mora usmeriti sve svoje snage na smanjenje talasa iseljavanja mladih iz Vojvodine i na otvaranje perspektive mladima u njihovoj domovini“, navode u LSV.

Kako je navedeno u obrazloženju Predloga zakona o finansiranju Vojvodine, razlozi za njegovo donošenje su sadržani u potrebi da se realizuje odredba člana 184. Ustava kojom je definisano da budžet AP Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike Srbije, da se tri sedmine budžeta AP Vojvodine koriste za finansiranje kapitalnih rashoda, da APV ima izvorne prihode kojima finansira svoje nadležnosti i da se zakonom utvrđuju vrste i visina izvornih prihoda, kao i učešće u delu prihoda Republike Srbije. Takođe, predviđa se i formiranje Poreske uprave Vojvodine, kao deo poreskog sistema Srbije.S obzirom na to da je rok za regulisanje pitanja finansiranja nadležnosti AP Vojvodine istekao pre više od jedne decenije, poslanici LSV zatražili su da Skupština o ovim dokumentima raspravlja po hitnom postupku. Očekuje se da će se ova dva dokumenta naći na jednoj od sednica redovnog zasedanja u martu.

Obradović pozvan na saslušanje
Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović dobio je poziv od Ministarstva unutrašnjih poslova da se javi u policijsku stanicu u Guči zbog, kako se navodi, prikupljanja obaveštenja o krivičnom delu protiv izbornih prava” , kaže se u saopštenju Pokreta Dveri . U saopšetnju se navodi da će se Obradović javiti u policijsku stanicu u Lučanima samo pod uslovom da ga tamo ponovo dočeka državna sekretarka MUP Srbije Dijana Hrkalović i da sa njom razgovara o kršenju izbornih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari