Jevtić: Ne odustajemo od povratka Srba na KiM 1Dalibor Jevtić Foto: www.wikipedia.org

Očekujemo da tokom naredne godine počne sprovođenje projekata u okviru pomoći koju država pruža Kosovu i Metohiji, izjavio je funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić, i dodao da se konstatnim pomaganjem šalje poruka tamošnjim Srbima da nisu i neće biti zaborvljeni.

To je izjavio uoči sastanka Vlade Srbije, predstavnika Srba sa Kosova i Metohije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Još jedan projekat o kome će biti reči je Sunčana dolina, u kojoj se grade stanovi za 1.500 povratnika.

„U situaciji kada u delovima KiM nema mogućnosti da se Srbi vrate, Sunčana dolina pruža mogućnost da tamo gde je bezbedno budu na svom Kosmetu. Realizuje se tamo gde je moguće. Projekat je značajan zbog broja povratnika i poruka je da ne odustajemo od povratka“, naveo je Jevtić.

A jedan od uslova za povratak su radna mesta. Svaka treća radno sposobna osoba na KiM, međutim, nema posao.

„Kineski investitor je zainteresovan da otvori fabriku akumulatora na severu KiM, ima i drugih projekata koji će pružiti mogućnost otvaranja novih radnih mesta. To je svakako način da se borimo za opstanak, ali i povratak Srba na KiM“, poručio je Jevtić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Jevtić je rekao da nema rešenja kosovskog pitanja bez Srbije.

„Kompromisno rešenje bez Srba nije moguće. Jedno su želje pojedinaca, a drugo su mogućnosti. Jasno je šta Albanci žele, ali politički je puno jača pozicija Srbije“, poručio je Jevtić.

U Beogradu se danas održava zajednička sednica Vlade i predstavnika Srba na kojoj će biti odobren sveobuhvatni paket pomoći i podrške opštinama sa srpskom većinom u pokrajini. Sa predstavnicima Srba u Palati „Srbija“ sastaće se predsednik Aleksandar Vučić.

Osim usvajanja investicionog plana za južnu pokrajinu, danas bi trebalo da se usaglase mere podsticaja za one koji bi da ulažu na području Kosova i Metohije. Predsednik Vučić je prilikom posete Kosovu i Metohiji najavio da će u Kliničko-bolničkom centru u Mitrovici biti uloženo 10 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari