Johanes Han 25. jula u Beogradu 1Johanes Han Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Johanes Han, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju, posetiće Srbiju 25. jula, tvrde pojedini predstavnici diplomatskih krugova iz Brisela.

Prema navodima naših izvora, Han će se susresti sa srpskim zvaničnicima, uključujući predsednika Aleksandra Vučića, a glavne teme razgovora biće Kosovo, evropske integracije, situacija u regionu.

Austrijski mediji, podsetimo, spekulišu da Johanes Han „ima dobre šanse“ da dobije treći mandat u Briselu. Kao drugi kandidat za tu funkciju pominje se Otmar Karas. Agencija Beta objavila je da najava da je vlada u Beču kandidovala Hana da ponovo bude komesar EK za proširenje, ostavlja nejasnoću“ da li će novi saziv Evropske komisije uneti nove elemente u dosadašnju politiku proširenja, ili će proširenje ići po starom kalupu, koji su sprovodili Han i odlazeća šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Johanes Han je prethodno posetio Srbiju krajem marta. On je tom prilikom na sastanku sa predsednikom Vučićem insistirao na „napredovanju u oblasti demokratije i vladavine prava zarad dobrobiti društva i kretanja Srbije na evropskom putu“. Posle razgovora sa premijerkom Brnabić on je poručio da je važan dijalog Beograda i Prištine i da mu je žao što su pregovori zamrznuti, ističući da „razume ljutnju“ Srbije zbog odluke kosovske vlade da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Han je, takođe, istakao da će do isteka funkcije, odnosno do novembra, „učiniti sve što može da se postigne što veći napredak u procesu evropske integracije Srbije“.

Na nedavno održanom samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju, evropski komesar je konstatovao da bi ovaj region trebalo da sledi primer Severne Makedonije i ubrza tempo sprovođenja reformi, „posebno u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja“.

Prema Hanovom mišljenju, lideri Zapadnog Balkana trebalo bi da rade na „dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i značajnom pomirenju jer su to preduslovi za pridruživanje Uniji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari