Joksimović: Ključna reforma  pravosuđa 1Foto: Ministarstvo EI/ twiter

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Briselu, posle sastanka sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, da Srbija posle neuspeha u reformi pravosuđa iz 2009. ne može sebi ponovo tako nešto da dozvoli i da se zato pažljivo radi na izmenama Ustava u delu o pravosuđu.

Joksimović je u izjavi novinarima rekla da su ambasadori najviše bili zainteresovani za vladavinu prava, borbu protiv korupcije i medijske slobode, a da ih je ona obavestila da je Srbija amandmane na izmene Ustava u delu o pravosuđu poslala Venecijanskoj komisiji.

Reforma pravosuđa je ključna za naše građane i zato smo vrlo pažljivi. Neuporediv je proces danas u odnosu na onaj pre sedam, osam godina. Ovo je transparentan proces, tvrdi Joksimović.

Ona je rekla i da je ambasadore zemalja EU u Briselu upoznala i sa tim da je na inicijativu predsednika Republike pokrenuta procedura pripreme i debate u izradi Medijske strategije, uz aktivnu pomoć i učešće Misije OEBS u Srbiji.

To će dati još jedan kvalitet i na kraju krajeva legitimitet tom procesu, smatra Joksimović.

Ona je rekla da je izvestila ambasadore da je Srbija usvojila i Tužilačku strategiju za ratne zločine, kao i da je preduzet čitav niz aktivnosti u oblasti azila i migracija.

Joksimović je navela da se na sastanku sa ambasadorima Unije razgovaralo i o dijalogu Beograda i Prištine, kao i da je bilo pitanje kada će biti postignut pravno obavezujući sporazum.

Ona je ukazala na činjenicu sa kojom su se, kako je izjavila, ambasadori saglasili, a to je da je Briselski sporazum, takođe, pravno obavezujući i sa garancijom EU.

Joksimović smatra da je Beograd ispunio svoje obaveze i da očekuje da vidi konkretan rezultat u stvaranju Zajednice srpskih opština.

Prema Joksimović, ambasadori EU su pažljivo saslušali argumente Srbije i ona veruje da postoji razumevanje da je Beograd ispunio svoje obaveze za razliku od druge strane.

Predstavila sam taj najširi opseg političkih reformi, rekla je Joksimović koja smatra da zemlje EU računaju na Srbiju i da je prepoznaju kao najozbiljnijeg kandidata za članstvo u EU.

Do kraja juna očekujemo nova poglavlja, zaključila je Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari