Joksimović: Od 179 miliona evra pomoći EU, najviše ide na ekologiju, preduzetništvo i ugrožene grupe 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Od 179 miliona evra bespovratne pomoći, koliko je Srbija dobila po osnovu sporazuma sa EU, 62 miliona su namenjena zaštiti životne sredine, 40 miliona će biti uloženo za pomoć preduzetništvu sa inovacijama.

Za stambeno ugrožene grupe, poput izbeglih i raseljenih, predviđeno je 20 miliona evra, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ona je rekla i da je 15 miliona evra opredeljeno za održivu turističku infrastrukturu, odnosno lokacije pod zaštitom Uneska u istočnoj Srbiji, dok će za potrebe energetske efikasnosti Gradske biblioteke Beograda, Hitne pomoći i Studentske poliklinike biti izdvojeno 11 miliona.

„Ostatak će biti namenjen za opšte reforme, među kojima je i reforma vladavine prava. Projekti su dogovoreni i pripremljeni tokom prošle godine i zato je Johanes Han izašao u susret i ranije odobrio finansijsku pomoć“, navela je ministarka.

Srbija je u četvrtak u Briselu na međuvladinoj konferenciji sa EU otvorila poglavlje 9 o finansijskim uslugama i potpisala sporazum o bespovratnoj pomoći EU od 179 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari