Joksimović: Podrška EU efikasnijem upravljanju granicama Srbije 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministarka Srbije za evropske integracije, Jadranka Joksimović, uputila je danas zahtev za isplatu treće tranše podrške EU od osam miliona evra za unapređenje sistema integrisanog upravljanja granicama Srbije.

Korisnik tih sredstava je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a uplata se očekuje početkom naredne godine, saopšteno je iz njenog kabineta.

Joksimović koja je i Nacionalni koordinator IPA pomoći EU, rekla je da je cilj te podrške da pomogne Vladi Srbije u uspostavljanju slobodnog protoka ljudi i robe, a da su granice pritom dobro kontrolisane i zaštićene od nezakonitih aktivnosti, u skladu sa smernicama i načelima EU.

Ta podrška će doprineti efikasnijem prelasku granice, otkrivanju prekograničnog kriminala, povećanju institucionalnih i operativnih kapaciteta graničnih agencija za obavljanje graničnih kontrola i nadzora granice i efektivnijem otkrivanju iregularnih migracija, istakla je ona.

Kako je podsetila, 2016. godine je doneta odluka da program direktne budžetske podrške EU u iznosu od 28 miliona evra, podrži reformske ciljeve u toj oblasti jer pozitivno utiču na proces everointegracije Srbije i na unapređenje ekonomske razmene i bezbednosti građana.

Treća tranša podrške za koju je danas upućen zahtev, poslednja je predviđena tranša na osnovu sporazuma koji uređuje njenu primenu.

Na zajedničku inicijativu Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva unutrašnjih poslova, dogovorena je još jedna, dodatna tranša podrške, kroz koju bi se iduće godine povukla i sva preostala sredstva iz tog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari