Joksimović sa poslanicima CDU: Nemačka i Srbija politički partneri 1Foto: Ministarstvo za evropske integracije

Ministarka za evropske integracije i internacionalni sekretar SNS Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa delegacijom poslaničkog kluba Hrišćansko-demorkatske unije (CDU) u Parlamentu Donje Saksonije o procesu pristupanja Srbije EU, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Teme razgovora bile su i saradnja dve države na našem evropskom putu, reforme koje se sprovode kao i trenutna situacija u EU.

Joksimović je ocenila da je Nemačka važan strateški, pre svega ekonomski i politički, partner Srbije i zahvalila na jasnoj pomoći i podršci koju nam pruža u procesu pristupanja EU. To se, kako je istakla, potvrđuje činjenicom da je je Nemačka, Veruju da se naša država, kroz aktivno učešće u izazovima poput migrantske krize i odnosa prema terorizmu, potvrdila kao pouzdan i konstruktivan partner EU, odnosno da ima veoma važnu ulogu u očuvanju stabilnosti regiona, od koje zavisi i stabilnost EU. Stoga, kako su akcentovali, podrška Nemačke Srbiji na njenom evropskom putu neće izostati. u poslednjih 15 godina, opredelila 1.6 milijardi evra bespovratnih sredstava za brojne projekte koji su u funnkciji razvoja i napretka naše države. Na sastanku je konstatovano da su bilateralni odnosi na visokom nivou i da postoji obostrana opredeljenost za jačanje sveukupne saradnje, navodi se u saopštenju.

Ona je istakla da očekuje da Srbija, tokom austrijskog predsedavanja Savetu EU otvori nekoliko, od poglavlja koja su tehnički spremna. Time će, kako je rekla, biti potvrđena i valorizovana posvećenost reformama koje se sprovode. U tom smislu, ukazala je da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Kako se ističe u saopštenju, Joksimović je informisala sagovornike o situaciji u regionu, problemima u dijalogu Beograda i Prištine, ali i čvrstoj opredeljenosti Srbije da promoviše mirna i održiva rešenja.

Poslanici Hrišćansko-demokratske unije u Parlamentu Donje Saksonije smatraju da se Srbija, dosadašnjim aktivnostima, prevashodno u procesu pristupanja – posebno kroz rezultate reformi, pokazala da je pouzdan i ozbiljan partner na koga EU može i u budućnosti da se računa.

Veruju da se naša država, kroz aktivno učešće u izazovima poput migrantske krize i odnosa prema terorizmu, potvrdila kao pouzdan i konstruktivan partner EU, odnosno da ima veoma važnu ulogu u očuvanju stabilnosti regiona, od koje zavisi i stabilnost EU. Stoga, kako su akcentovali, podrška Nemačke Srbiji na njenom evropskom putu neće izostat, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari