Iako su juče pojedini mediji objavili da je postignut dogovor između Demokratske stranke i koalicije oko SPS o formiranju vlasti u Beogradu, predsednik beogradskog odbora SPS-a Milisav Petronijević te navode nazvao je „spekulacijama“.
– Čitao sam razne konstrukcije ko će biti gradonačelnik, a ko njegov zamenik.

Iako su juče pojedini mediji objavili da je postignut dogovor između Demokratske stranke i koalicije oko SPS o formiranju vlasti u Beogradu, predsednik beogradskog odbora SPS-a Milisav Petronijević te navode nazvao je „spekulacijama“.
– Čitao sam razne konstrukcije ko će biti gradonačelnik, a ko njegov zamenik. Jedino mogu da ponovim da smo za pregovore u Beogradu zaduženi Aleksandar Antić i ja. Mi ne učestvujemo u tome. Da li neko privatno pregovara sa DS-om ne znam i ne bih da komentarišem – rekao je Petronijević novinarima u Skupštini Srbije.

Jedinstvo

Na jučerašnjem sastanku koalicije DSS, Nove Srbije, SRS, SPS, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije potvrđeno je jedinstvo i odlučnost da se izborna volja građana Beograda mora poštovati, saopštila je Nova Srbija. Sastanku su prisustvovali Aleksandar Vučić iz SRS, Dubravka Filipovski iz Nove Srbije, Aleksandar Antić iz SPS i Andrija Mladenović iz DSS. Na sastanku je odbačena mogućnost stvaranja neke druge većine, koja bi predstavljala nepoštovanje i grubo prekrajanje izborne volje građana Beograda. Takva mogućnost predstavlja samo neostvarenu želju Demokratske stranke i očigledno je plod neuspelih pritisaka onih koji se teško mire sa izbornim neuspehom i promenom vlasti u Beogradu, kaže se u saopštenju.

On je naglasio da je Glavni odbor SPS-a „jedini ovlašten da dovede u pitanje već potpisan koalicioni sporazum sa narodnjacima i radikalima“.
– Nema nikakvih novina u odnosu na ono što je već poznato, a to je da je koalicioni sporazum s narodnjačkom koalicijom i radikalima potpisan i da se čeka konstituisanje Skupštine grada – istakao je Petronijević.
Mediji su juče spekulisali o tome da je već poznato da će Dragan Đilas biti gradonačelnik, a Milan Krkobabić iz PUPS-a njegov zamenik. Ovakvu vladu podržala bi i LDP. Lider ove partije Čedomir Jovanović izjavio je juče da postoje kontakti LDP-a i DS-a o saradnji na nivou Beograda, ali da ozbiljni razgovori još nisu počeli. On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da u ovom trenutku ne vidi mogućnost saradnje LDP-a i SPS-a i da od sposobnosti DS-a da nađe potrebnu većinu zavisi sudbina gradske vlade.
– Daćemo sve od sebe da se sklone radikali i da se spreči ostanak Koštunice na vlasti u Beogradu, ali ne po svaku cenu. Ne vidim prostor za partnerstvo sa SPS-om, jer oni ne pokazuju nikakvu spremnost da se distanciraju od politike koja je uništila zemlju – naglasio je Jovanović. Prema njegovim rečima, odnos SPS-a i LDP-a sveden je na ukrštanje puteva u oblasti evropskih integracija i tu je jedino moguć dogovor. Jovanović je ocenio da se ne mogu voditi dve različite politike na gradskom i republičkom nivou i dodao da je neprihvatljiv povratak socijalista u gradsku vlast. U opštinskom odboru LDP-a na Novom Beogradu tvrde da su se dogovorili sa DS o koaliciji, dok predstavnici SPS-a kažu da pregovaraju sa DS-om o formiranju vlasti u toj beogradskoj opštini.
Šefica poslaničkog kluba ZES-a Nada Kolundžija izjavila je juče da će DS insistirati da se na nivou Beograda formira koalicija kakva je formirana i na nivou Srbije.
– Zakonomernost političke logike jeste da bude formirana ista koalicija u Beogradu kao i u Republici. Nadam se da će stranke slediti tu logiku – rekla je Kolundžija.
S druge strane, potpredsednik SRS-a Dragan Todorović kaže da će ta stranka sigurno formirati vlast u Beogradu s koalicijom oko SPS i DSS-NS.
– Neće biti nikakve dileme kada je u pitanju sporazum socijalista, radikala i „narodnjaka“. Sve dosadašnje izjave govore nedvosmisleno da će ta koalicija formirati vlast u Beogradu – rekao je Todorović.
On je dodao da informacije o postizanju dogovora DS-a i SPS-a potiču iz DS-a i predstavljaju pokušaj „ubacivanja semena razdora“ kako bi se pokvario već postignut dogovor. SPS je, kazao je, već odobrio koalicioni sporazum o Beogradu koji se, kako je naveo, „ne dovodi u pitanje“. Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da se lista Za evropsku Srbiju bavi „besomučnom propagandom, iznoseći neistine i dezinformacije i kršeći volju građana koji žele promene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari