Još jedna šansa za dogovor Kurtija i Mustafe 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (Arhiva)

Aljbin Kurti i Isa Mustafa, lideri Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, nastavili su prethodnog vikenda pregovore o formiranju nove kosovske vlade, a pojedini izvori Danasa iz Prištine tvrdili su juče da se „svakog časa“ očekuje njihov novi susret.

Kako su naveli naši sagovornici, „svi se nadaju konačnom dogovoru“.

Dve stranke, koje su osvojile najviše glasova na oktobarskim izborima, duže od dva meseca vode intenzivne razgovore o novom sazivu izvršne vlasti, ali su zbog suprotstavljenih stavova oko kadrovskih rešenja dosadašnji sastanci završavani bez uspeha. Najveći „kamen spoticanja“ Kurtija i Mustafe predstavlja razmimoilaženje oko „kvota“ u vladi, a dosad nisu mogli da se dogovore ni kojoj partiji treba da pripadne mesto kosovskog predsednika, kada Hašimu Tačiju naredne godine istekne mandat, ili ranije, budući da se predsednik bira u parlamentu.

Imajući u vidu dugotrajnost pregovora o vladi, i dalje se ne isključuje mogućnost novih izbora, ili formiranja koalicije u kojoj bi nekoliko političkih organizacija kosovskih Albanaca, uz podršku Srpske liste, „udružilo snage“, a Samoopredeljenje ostalo u opoziciji. S druge strane, predstavnici zapadnih zemalja, pre svega SAD i Nemačke, ne kriju da im scenario po kojem bi se ponovo išlo na birališta nije po volji, pre svega zbog „potrebe“ nastavka pregovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Predstavnici diplomatskih krugova za Danas nezvanično kažu da je Ričard Grenel, specijalni predstavnik američkog predsednika za pregovore o Kosovu, stavio do znanja sagovornicima u Prištini, prilikom prošlonedeljne posete, da „ne treba više odugovlačiti sa novom vladom jer se gubi dragoceno vreme za postizanje dogovora o konačnom rešenju za Kosovu, iako Stejt department nije odredio nikakav rok za sporazum Beograda i Prištine“. Izvori našeg lista, takođe, ističu da su SAD, u skladu sa Grenelovim najavama, „spremne da pojačaju investicije da podstaknu obe strane da se vrate za pregovarački sto“. U tom kontekstu, spekuliše se da investicije i slični „finansijski podsticaji“ Amerike predstavljaju „ponudu koja se ne odbija“, a to znači da će nova kosovska vlada ukinuti takse na robu iz Srbije, što je glavni preduslov za nastavak pregovora.

Polemika Tačija i Đurića

Hašim Tači je juče putem Fejsbuka poručio da je „Srbija počinila balkanski Holokaust“. RTS je javio da je on povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta napisao da je „srpski režim na Kosovu i u BiH nastavio sa etničkim čišćenjem“ i „počinio ‘balkanski Holokaust“. Na takve tvrdnje reagovao je direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je ocenio: „Hašim Tači, da ima imalo čovečnosti i diplomatskog takta, ne bi pokušavao da na jeftin i neumesan način zloupotrebljava Holokaust i stradanje jevrejskog naroda u Drugom svetskom ratu, koje se ne može porediti ni sa čim, pa ni sa stradanjima tokom sukoba na području bivše Jugoslavije.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari