Jovanović: Najveći domet pregovora o izborima je medijski 1foto FoNet Božana Pavlica

Najveći domet pregovora o izborima biće poboljšanje u medijima, jasno je da oni bolje rade svoj posao nego pre početka dijalog, kaže za Danas Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, upitan šta je po njemu najvažnije što se nalazi u predlogu sporazuma o izbornim uslovima, koji su sačinili učesnici dijaloga iz vlasti i opozicije bez posredstva Evropskog parlamenta.

Dodaje i da je svrha dijaloga bila i da pokaže da je moguće razgovarati na kulturan i pristojan način, što je dosad bio slučaj na svim sastancima Radne grupe, na kojima je, podsetimo povremeno učestvovao i predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić.

– U medijima će dakle, svakako biti bolje, dok će ostalih nekoliko pitanja biti rešeno tehnički, kaa je reč o novcu za kampanju iz budžeta, koliko će se dobijati pre, a koliko posle izbora. Nama koji imamo skromna sredstva na raspolaganju to jeste važno. Deo će se odnositi i na birački spisak i na kontrolu izbora, pri tome moram istaći da će ta kontrola najviše zavisiti od nas u opoziciji, koliko možemo da se dogovorimo i da obezbedimo prisustvo na biračkim mestima. Duboko verujem da je taj dijalog bio koristan, i da će se okončati sporazumom, tako da se u narednih šest meseci možemo posvetiti izbornoj kampanji. Napominjem da i dalje medijska slika nije na nivou kakva bi trebalo da bude u jednom demokratskom uređenju, ali je bolja neko ranije, podvlači Jovanović. Ističe i da je otvorena mogućnost da se osnuje telo koje bi nadgledalo primenu sporazuma o izbornim uslovima.

Prema njegovom mišljenju najveći rascep koji onemogućava istinski politički konsenzus u Srbiji je realna podela u društvu i to ne toliko između naroda i elite, koliko u samoj eliti, na onu projugoslovensku i anacionalnu sa jedne, i na nacionalnu sa druge strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari