Foto: Savez za Srbiju

Ono što je sigurno je da kampanja za bojkot mora biti aktivna, objasniti ljudima da je to otpor sistemu, a ne samo ignorisanje lažnih izbora, rekao je Jovanović novinarima ispred Prvog osnovnog javnog tužilaštva gde je podneo krivičnu prijavu protiv zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Izlazak na ulice i svaka druga vrsta građanske neposlušnosti treba da posluži da se ne saglašavamo sa lažnim izborima, sa situacijom da se svakodnevno sa nacionalnih frekevencija sprovodi agresivna kampanja mržnje i da želimo promene koje će početi fer i poštenim izborima, predočio je Jovanović. Jovanović je rekao da se aktivna kampanja bojkota mora raditi na terenu, svi funkcioneri svih stranaka SZS moraju se „rastrčati po Srbiji“ i objašnjavati ljudima zašto su izbori lažni.

Na pitanje da li na konačnu odluku o bojkotu može da utiče dolazak misije Organizacije za evropsku bezbednst i saradnju (OEBS), Jovanović je rekao da nema jer je OEBS tu da nadgleda izborne uslove, a ne da obezbedi fer i poštene izbore. Građani protestuju od decembra i za devet meseci režim nije pokazao političku volju da omogući normalan politčki život i fer i poštene izbore, napomenuo je on. Jovanović je naglasio da dolazak OEBS ne može promeniti suštinu, a to je da ne postoji volja za fer i poštenom utakmicom, gde svako može da predstavi svoj program, gde pobeđuje najbolji i gde je vlast smenjiva.

Mislim da je to još jedan pokušaj da se napravi smokvin list i pruži izgovor za one koji bi želeli da izađu na izbore, dok iskrena opozcija shavata da nema uslova za fer i poštene izbore i da je, nažalost, jedini efikasna način borbe vaninstitucionalan, zaključio je Jovanović.

Povezani tekstovi