Jovo Bakić: Vučić i njegove sluge izgubile kontakt sa stvarnošću 1Foto: EPA/AYPP SS

Ako Aleksandar Vučić smatra da su privredna situacija i životni standard bili ključni za slom Miloševićevog režima, onda se vara, ocenjuje za Danas sociolog Jovo Bakić iz Partije radikalne levice.

Važnije su bile izborne krađe iz 1996. i 2000. godine u kojima je SPS bio uhvaćen, ali i podrška velikih sila i domaćih bogataša opoziciji u potonjoj godini, navodi Bakić, u odgovoru na pitanje kako komentariše izjavu predsednika Srbije da je danas revolucija, poput petooktobarske, nemoguća zbog mnogo boljeg životnog standarda.

Aleksandar Vučić je rekao i da „mnogi političari u Srbiji“ prizivaju nove petooktobarske promene „zato što je Srbija prva u Evropi po stopi rasta i ima stabilan kurs dinara“.

– Očajan životni standard građana svakako je neophodan uslov, ali postoji tu još niz drugih uslova, koje sam već pomenuo, kao i neki drugi, poput otkazivanja poslušnosti vojske i policije. Uzgred, ni danas se u Srbiji ne živi sjajno, uprkos uverenosti vlasti da smo svedoci „zlatnog doba“ – kaže Jovo Bakić za Danas.

Ova uverenost, dodaje on, pokazatelj je da su predsednik SNS i njegove sluškinje i sluge u autoritarno-mafijaškom režimu izgubili kompas odnosno dodir sa stvarnošću, što bi opoziciji, pod uslovom da nije njegova (tu je Vučić verovatno napravio pomak u odnosu na Miloševića), moglo otvoriti vrata za promenu režima.

– Građani se ne bune kada im krče creva i kada moraju da rade više poslova da bi preživeli, pa nemaju ni vremena za bavljenje politikom, nego kada shvate da su upregnuti da rade više poslova istovremeno da ne bi imali vremena za sopstveni život. Prema tome, na jednom suštastvenijem planu, najbitnije je kada će građani shvatiti da im kapitalizam oduzima živote, a da je Vučić, uostalom kao i neki opozicionari, relativno uspešan agent kapitalističke oligarhije – zaključuje Jovo Bakić za naš list.

Lana Avakumović, zamenica glavnog urednika Talasa, u izjavi za Danas kaže da imajući u vidu Vučićevu ulogu devedesetih, razumljiva je njegova potreba da unizi aktere i dešavanja 2000. i pokuša da relativizuje značaj petooktobarskih promena.

– Ako pričamo o mogućnostima za promene i smenu režima danas, ekonomski aspekt je važan – građani Srbije u proseku žive značajno bolje nego devedesetih, lakše je napustiti zemlju ili čak iz Srbije raditi za strane kompanije uz manji upliv politike u svakodnevne živote. Nezadovoljstvo je daleko manje, a zbog toga i motivacija građana da se politički aktiviraju ili učestvuju u demonstracijama i drugim protestnim akcijama – smatra sagovornica našeg lista.

Kako dodaje, petooktobarska „slagalica“ je sadržala brojne aktere i uslove koji su doveli do Miloševićevog pada, a Vučić to razume i godinama unazad uspešno kontroliše i guši svaki mogući izvor otpora njegovom ličnom režimu: opoziciju, civilno društvo, medije, međunarodne aktere, itd.

– Neke nove promene na izborima zavisiće od brojnih faktora, a ekonomija može da bude važna i zbog sposobnosti režima da podmiri klijentelističke interese na kojima se u velikoj meri održava, pa bi ekonomske posledice krize izazvane pandemijom u tom smislu mogle da utiču na političku dinamiku – zaključuje zamenica urednika Talasa za Danas.

Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije, ističe za Danas da se sa Vučićevom izjavom, ma koliko nezahvalno to bilo, u potpunosti slaže i to iz nekoliko razloga.

– Tačno je da su ekonomske okolnosti potpuno drugačije. Osim pomenutog životnog standarda, koji jeste objektivno veći, a što opet ne znači da je dobar i da nije mogao biti bolji, ta 2000. je bila godina odmah nakon rata na Kosovu koji je Srbija izgubila. Sveže rane iz ratova devedesetih kao posledica sumanute nacionalističke Miloševićeve politike samo su produbljene. Granice su bile zatvorene, dovele su do toga da omladina koja danas lako napušta državu, pre svega studenti, tada to nije mogla lako da učini i imala je motiva i elana da se organizuje i da podršku političarima da nešto promene izlaskom na izbore. Danas takve omladine nema. Oni danas radije odlaze iz zemlje nego što ostaju da se bore zajedno sa onima koji ne žele da se obračunaju sa partokratijom koja ih i tera odavde – kaže Tatjana Macura za naš list.

Sa političkim neistomišljenicima se obračunavalo na surov način, podseća ona, ne kao danas tabloidnim prepucavanjima.

– Podsećam da je potencijalni kandidat za predsednika ubijen, nestajale su sudije, ubijani novinari. Međunarodna zajednica, pre svega EU i SAD, nije podržavala Miloševića zbog politike od koje nije odustajao, ali je na sve moguće načine podržala one koji su mu se suprotstavili jer su obećavali sasvim drugačiji pristup rešavanja, pre svega, regionalnih problema. Sve ovo nije slučaj danas – zaključuje Macura za Danas.

Danas sednica Predsedništva SNS

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke biće održana danas u Beogradu, najavljeno je iz te partije. Sednica će početi u 17 časova u sedištu SNS na Novom Beogradu, a posle njenog završetka predviđena su obraćanja novinarima. Predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić izjavio je prošlog utorka da će ime novog mandatara za sastav Vlade biti poznato „za tri ili malo više dana, ali svakako manje od sedam“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari