JS: Ukinuti plate poslanicima u bojkotu 1Ilustracija Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Veoma sam zadovoljna današnjim sastankom i razgovorom koji je pokazao da je parlament mesto u kojem se odigrava politički dijalog između legalnih i legitimno izabranih predstavnika građana, da to nije ulica i da o svemu može da se razgovara na ovom mestu koje je i predviđeno za dijalog i razmenu mišljenja.

To je rekla Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, nakon kolegijuma Narodne skupštine, kome su prisustvovali predstavnici poslaničkih grupa vladajuće većine, te Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića i Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Na sastanak nisu došli poslanici iz grupa koje podržavaju proteste protiv vlasti, iako se poziv najviše odnosio na njih, budući da je upućen neposredno uoči velikog opozicionog skupa 13. aprila u Beogradu.

Tatjana Macura, slobodna poslanica i čelnica Stranke moderne Srbije, ranije je najavila da će prisustvovati Kolegijumu, ali je odustala od toga.

Pred početak Kolegijuma obavestila je novinare da neće prisustvovati, jer su posle protesta u suboti zahtevi građana i opozicije izvrgnuti ruglu, što je nedopustivo. „Jesmo za dijalog, ali u okviru sistema, a ne na ovakav način da se izruguju građani i opozicija koji imaju pravo da iskažu svoje nezadovoljstvo i iznesu zahteve“, rekla je Macura.

Prenoseći utiske sa Kolegijuma, Maja Gojković je rekla da je potrebno da svi zajedno razmisle o izmenama i dopunama važećih pravila i procedure po kojoj radi Skupština.

„Poslanici iz partija koje delimično bojkotuju rad parlamenta su 2009. doneli ta pravila. Saznala sam da je doneto u julu u vremenu kada se održavaju vanredne sednice sa izuzetno važnim temama bez prava da se suštinski raspravlja o Poslovniku“, rekla je Gojkovićeva. Na pitanje da li ima prostora za dalji dijalog, ona je odgovorila da je bilo diskusije na tu temu najviše od strane radikala i liberala, da je najveća prepreka da se unapredi rad potreba da se izmene i dopune procedure poslovničke o radu Skupštine.

Poslanici koji podržavaju rad vlade, kako je objasnila, rekli su da će učestvovati u tome, kako bi doneli izmene i dopune doneli u najvećem mogućem konsenzusu i to mnogo većem nego kada je poslovnik donet.

„Kakve god izmene da usaglasimo treba da budu i usvojene u najvećem mogućem konsenzusu“, poručila je Gojkovićeva i dodala da su vrata za sve poslanike parlamenta i sve šefove poslaničkih grupa otvorena i da će ona nastaviti da ih poziva na sve kolegijume i sednice kada su važne teme na dnevnom redu parlamenta.

Ona je navela i da su se učesnici sednice Kolegijuma saglasili da je važno da svi poslanici učestvuju na predstojećim sednicama parlamenta na čijem će dnevnom redu, kako je rekla, biti više zakonskih predloga, a među njima u maju i pitanje Kosova i Metohije.

Šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma obavestio je novinare da je na Kolegijumu predložio da se onima koji bojkotuju parlament, a koji su na stalnom radu ne isplaćuje plata.

„Predložio sam da po hitnom postupku donesemo odluku da oni koji su na stalnom radu, a ne dolaze na posao ne mogu da primaju platu. Da li radnik može da ne ide na posao ili lekar a da prima platu“, upitao je Marković, predlažući da se taj novac umesto poslanicima koji bojkotuju, preusmeri za porodice koje imaju troje ili više dece.

Neđo Jovanović, zamenik šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, naveo je da zahtevi sa kojima je deo opozicije istupio na protestu (zajednička komisija za fer izbore, novi sastav REM-a i uredničkog sastava RTS i RTV-a) nisu podneti nikome formalno, a da oni koji su ih podneli nisu došli na sednicu Kolegijuma, što govori da dijalog ni ne žele.

„Deo opozicije nije došao na kolegijum, nije učestvovao u konstruktivnom dijalogu, što je odraz nepoštovanja prema Srbiji i institucijama Srbije“, smatra Jovanović.

Da je potrebno normalizovati atmosferu u parlamentu, kroz izmene Poslovnika o radu složio se i lider LDP Čedomir Jovanović navodeći da je on te izmene predlagao još 2009. Prema njegovim rečima, Skupština je mesto za dijalog i u njemu je moguće govoriti o izmena zakona, ali sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, a ne sa „nekakvim komisijama“ i predstavnicima neparlamentarnih stranaka.

„Nikakve komisije Vučića, Saveza za Srbiju Đilasa, Jeremića i kako god neće uređivati život u Srbiji, postoje zakoni i institucije koje moraju da se poštuju“, rekao je Jovanović. On je opoziciji poručio da ako neće dijalog u parlamentu, onda bi od bivšeg predsednika SNS i Srbije Tomislava Nikolića trebalo da uzme stiropor na kom je on štrajkovao glađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari