Južna Mitrovica: Odbornici podržali predlog o ujedinjenju sa severnim delom 1Foto: Valdrin Xhemaj/Epa

Odbornici skupštine opštine Južna Mitrovica jednoglasno su podržali predlog da Vlada Kosova inicira izmenu odredba zakona kojim bi se omogućilo ujedinjene severne i južne Mitrovice, objavio je RTK.

Svi odbornici glasali su za predlog da se promeni zakona o administrativnim granicama, koji bi narednih dana trebalo da se uputi kosovskoj vladi.

Predsednik opštine Agim Bahtiri je na sednici rekao da do sada nije imao dobru dobru saradnju sa gradonačelnikom Severne Mitrovice Goranom Rakićem i da je on ignorisao albanske građane, prenosi RTS.

Kosovska Mitrovica je podeljena posle NATO bombardovanja 1999. godine na severni deo, u kome živi pretežno srpsko stanovništvo, i na južni deo, u kome živi pretežno albansko stanovništvo.

Gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić podneo je ostavku pre nekoliko dana u znak protesta zbog odluke prištinskih vlasti da se uvede carine na robu iz Srbije od 100 odsto.

Jutros se pojavila informacija da Srbija ne može da tuži Kosovo Arbitražnom sudu zbog odluke o carinama od 100 odsto na proizvode iz Srbije

Konačni sporazum Srbije i Kosova se ne može postići bez definisanja granica, poručio je predsednik Kosova Hašim Tači u intervjuu Glasu Amerike (VOA).

Sa druge strane, profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu Danijel Server izjavio je da je za dalje razgovore Beograda i Prištine ključna politička volja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Hašima Tačija, a da dijalog ne mora nužno da se vodi u Briselu.

Mediji su danas objavili informaciju da francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u Beograd sa porukom da će podržati svaki predlog za kosovski problem, odnosno razgraničenje, onako kako bi to Beograd prihvatio.

Da podsetimo, Vlada Kosova je demantovala tvrdnje Beograda da se na Kosovu posle uspostavljanja takse od sto odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne dozvoljava ulazak i štampe iz Srbije.

Zaposleni u Osnovnom sudu u Mitrovici, koji se nalazi u severnom delu grada, vratili su se na posao, pošto su u utorak obustavili rad u znak solidarnosti sa građanima koji su protestovali zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari