Propao Bahtirijev pokušaj "ujedinjenja Mitrovice" 1Foto: EPA/Djordje Savic

Gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri sazvao je vanredni sastanak opštine kako bi inicirao promenu Zakona o administrativnim granicama i ujedinio dva dela Mitrovice, posle ostavke Gorana Rakića, ali je ta inicijativa propala u samom početku, jer gradonačelnici nemaju takva ovlašćenja, prenosi Zeri.

Zeri navodi da mogućnost izmene zakona imaju predsednik Kosova, poslanici, Vlada Kosova ili peticija 10.000 građana.

Jutros se pojavila informacija da Srbija ne može da tuži Kosovo Arbitražnom sudu zbog odluke o carinama od 100 odsto na proizvode iz Srbije

Konačni sporazum Srbije i Kosova se ne može postići bez definisanja granica, poručio je predsednik Kosova Hašim Tači u intervjuu Glasu Amerike (VOA).

Sa druge strane, profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu Danijel Server izjavio je da je za dalje razgovore Beograda i Prištine ključna politička volja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Hašima Tačija, a da dijalog ne mora nužno da se vodi u Briselu.

Mediji su danas objavili informaciju da francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u Beograd sa porukom da će podržati svaki predlog za kosovski problem, odnosno razgraničenje, onako kako bi to Beograd prihvatio.

Da podsetimo, Vlada Kosova je demantovala tvrdnje Beograda da se na Kosovu posle uspostavljanja takse od sto odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne dozvoljava ulazak i štampe iz Srbije.

Zaposleni u Osnovnom sudu u Mitrovici, koji se nalazi u severnom delu grada, vratili su se na posao, pošto su u utorak obustavili rad u znak solidarnosti sa građanima koji su protestovali zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari