Kadrovske "rokade" u SNS-u "na čekanju"? 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Krupne“ kadrovske „rokade“, uključujući smenu sa ministarskih funkcija i čelnih mesta u Srpskoj naprednoj stranci verovatno se neće desiti na ovom zasedanju Glavnog odbora SNS, saznaje Danas nezvanično od izvora bliskih naprednjacima, koji nam otkriva šta u najvećoj vladajućoj stranci očekuju od sednice tog organa partije, zakazanog za danas (subota).

Kako objašnjava naš izvor, težište ovog sastanka u Kombank dvorani u Beogradu, na kojem se očekuje prisustvo oko 500 članova stranke, biće na „uspesima“ predsednika države i lidera SNS Aleksandra Vučića, koji će predstaviti „svoj plan za narednih pet godina jer priželjkuje novi predsednički mandat“, kao i na „utapanju“ Srpskog patriotskog saveza u SNS.

Kako objašnjava naš sagovornik, moguće je da će Nebojša Stefanović na današnjem zasedanju biti smenjen „samo“ sa mesta predsednika beogradskog odbora stranke, ali je „veliko pitanje“ da li će istom prilikom biti izabran njegov „naslednik“ na toj funkciji.

Takva tvrdnja u skladu je i sa nedavnim saznanjima portala Demostat, koji je naveo da će Stefanović, ministar odbrane i član Predsedništva SNS „do daljeg“ ostati na pozicijama u stranci i Vladi.

Za smenu Nebojše Stefanovića prethodnih dana založili su se brojni odbori SNS širom Srbije, koji su se po direktivi vrha stranke izjašnjavali o radu funkcionera – od lokalnog do državnog nivoa.

U većini slučajeva ocenjeno je da Stefanović ne zavređuje da ostane na visokim pozicijama jer dok je bio ministar policije nije stao na put kriminalnim klanovima koji su navodno „radili o glavi“ i samom Vučiću.

Izvor Danasa ukazuje: “Glavni odbor se verovatno neće baviti kadrovskim rešenjima, uključujući smenu Stefanovića sa ministarske funkcije, osim što će pojedini funkcioneri Srpskog patriotskog saveza biti kooptirani u Glavni odbor i Predsedništvo SNS.“

Prema našim saznanjima, „kadrovske rokade“ biće obavljene u znatno užem krugu nego što je to Glavni odbor, „bez velike pompe i rasprave“.

U tom kontekstu, spekuliše se da je moguće je da će novi Gradski odbor, koji će biti biran nakon što Predsedništvo SNS raspusti dosadašnji sastav na čijem čelu je Stefanović, naknadno odlučiti o novom šefu naprednjaka u glavnom gradu.

Naširoko se tvrdi da će Aleksandar Šapić, lider „ugašenog“ SPAS-a, koji će na današnjem zasedanju GO SNS i zvanično biti pripojen Srpskoj naprednoj stranci, postati potpredsednik naprednjaka, zadužen za jačanje partijske infrastrukture u Beogradu.

Ipak, ima i onih koji smatraju da Šapiću neće pripasti i mesto predsednika beogradskog odbora partije, već da se razmatra mogućnost da Stefanovićev „naslednik“ bude Luka Petrović, član Predsedništva SNS, koji je svojevremeno vodio stranački odbor u beogradskoj opštini Stari grad.

U političkim krugovima se spekuliše da je Petrović čovek od velikog poverenja Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića.

Smatra se da na današnjoj sednici neće biti „otpisana“ ni Marija Obradović, potpredsednica SNS i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, čiju smenu je tražio deo članstva.

NJeno ime pominjano je prethodnih meseci u kontekstu „afere Gakovo“ – uzgoja svinja na poljoprivrednom gazdinstvu čiji se bivši vlasnik dovodi u vezu sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka.

Prema mišljenju pojedinih naprednjaka, „realnije je očekivati“ da Stefanović i Obradović izgube ministarske „fotelje“ rekonstrukcijom aktuelne vlade koju predvodi Ana Brnabić, ili na zasedanju Skupštine SNS, koje se očekuje na jesen, nego u ovom trenutku, „ali Vučić je majstor da priredi iznenađenja, pa ništa ne bi trebalo da nas iznenadi“.

Očekuje se da Vučić u uvodnom delu sednice GO, koji će biti otvoren za medije, predstavi svoj „strateški plan“ razvoja Srbije u narednih pet godina. Kako objašnjava izvor Danasa: “Zapravo je to Vučićeva vizija za novi predsednički mandat, i cilj mu je da nadmoćno pobedi u prvom krugu izbora za šefa države, iako to neće eksplicitno reći.“

Takođe, naš sagovornik prognozira da će lider SNS u svom govoru, „koji bi trebalo da traje oko pola sata, a možda i malo duže“, poslati poruku biračima da je očuvano jedinstvo stranke, te iznova naglasiti „snagu“ SNS-a, „kao najjače stranke u istoriji Srbije“.

Drugi deo zasedanja Glavnog odbora biće diskusije „iza zatvorenih vrata“.

Tvrdi se da će ova debata biti žučnija nego što je inače slučaj, jer ima i onih koji su se „već spremili da oštru kritikuju Nebojšu Stefanovića“. Prema dosadašnjoj praksi, za reč se javlja desetak naprednjaka.

Pored uobičajenih pohvala na račun Vučića, očekuje se da ovog puta bude doneta i odluka o „prijemu“ dosadašnjih funkcionera SPAS-a u najviše stranačke organe. Smatra se da će, pored Šapića, članovi Predsedništva SNS postati Marina Raguš, dosadašnja šefica poslaničke grupe SPAS-a u Narodnoj skupštini, i Radovan Tvrdišić, takođe narodni poslanik.

Ne isključuje se ni mogućnost da Raguš zameni Aleksandra Martinovića na mestu šefa poslaničkog kluba SNS u parlamentu, „jer je mnogo umerenija od njega“, ili da postane njegova zamenica.

Moguće zajedničko obraćanje sa Šapićem

U zvaničnoj najavi sednice Glavnog odbora navodi se da su po završetku sednice predviđene izjave za medije, ali nije precizirano ko će se sve obratiti javnosti. Kako nezvanično saznajemo, moguće je da će pored Vučića govoriti i Šapić, koji je već rekao da će „dati sve od sebe za što bolji rezultat SNS na narednim beogradskim izborima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari