Kako je izgledala atmosfera dijaloga iza zatvorenih vrata? 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Atmosfera na zatvorenom delu skupa bila je prilično mirna, prenosi za Danas jedan od učesnika. Boško Obradović i Miroslav Aleksić nisu napustili okrugli sto na neki dramatičan način.

Novinari su oko 12.50 zakucali na vrata pitajući kada će biti izjave za medije, budući da su ih organizatori najavili oko 11.30. Na to su Obradović i Aleksić rekli da ovde nema šta više da se razgovara, i izašli u hodnik da daju izjave. Za njima su ubrzo potom izašli i predstavnici Nove stranke, opisuje sagovornik Danasa.

Prema njegovom utisku, predstavnici vlasti su pokazivali nepopustljivost i odlučnost da ne prihvate ništa od zahteva opozicije. Rekli su da može samo da se izaberu članovi Nadzornog odbora Skupštine Srbije, jer tako sleduje i po zakonu, budući da već godinama nisu izabrani.

Takođe prihvataju i da se popune tri prazna mesta u članstvo REM-a, sve to po skupštinskoj proceduri. Stalno su isticali da se ne mešaju u rad privatnih televizijskih stanica i da su za to da se problemi rešavaju u institucijama. Vladimir Đukanović, predstavnik SNS, više puta je pitao predstavnike opozicije gde im je papir sa zahtevima i da li su doneli da ga uruče.

Boško Obradović je uzvraćao sa opaskama da ovaj okrugli sto nije dijalog, već fingiranje dijaloga. Iznenađujuće oštro prema naprednjacima nastupio je Đorđo Žujović iz LDP-a, koji izgleda zaoštrava stavove zbog predstojećih izbora, opisuje sagovornik Danasa.

Živković: Sami određuju svoju sudbinu

– Demokratizacija društva, medijskog prostora i vraćanje poštovanja zakona najviše odgovara vlasti, jer je ona ta koja odlazi. Možda marta sledeće godine, možda u njenoj drugoj polovini, možda 2021. godine, ali odlazi sigurno i otići će na onaj način na koji brani svoju poziciju vlasti. Ako je brane na silu, bez poštovanja zakona, sa pozivanjem na krv, tako će i otići. Ako prihvate normalizaciju odnosa u društvu, da zakoni i pravila važe, da mediji budu slobodni, da se poštuju izborni procesi, onda će tako otići. Ja sam im i rekao da oni sami određuju svoju sudbinu, ne samo političku, već i svaku drugu – izjavio je Zoran Živković, predsednik Nove stranke.

DSS: Uvesti debatne emisije

Uroš Piper iz DSS predložio je da se uvede obaveza da u informativnim programima RTV stanica postoje kratke emisije za pregled stranačkih aktivnosti srazmerno veličini u parlamentu. Takođe i da se dva puta nedeljno uvedu debatne emisije, sa gostima srazmerno snazi u Skupštini, te da su oba rešenja ranije postojala u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari