Kako su drugi zvaničnici sedeli kod Trampa u doba korone? 1Foto: Kabinet predsednika Srbije

Poseta srpske delegacije Vašingtonu i Beloj kući početkom septembra, osim debata o sadržaju potpisanih dokumenata, izazvala je burne reakcije u javnosti nakon što su objavljene fotografije predsednika Vučića kako sedi sam u stolici naspram Donalda Trampa u fotelji za stolom.

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova uporedila je fotografije Aleksandra Vučića pred Donaldom Trampom sa scenom iz „Niskih strasti“, posle čega je usledilo i izvinjenje.

 

Srpski političari su brže-bolje objašnjavali javnosti da je takvo sedenje na stolici deo protokola i ništa više.
I Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević kazala je, prilikom gostovanja na TV Prva, da je reč o protokolu koji važi zbog kovida 19 i da je isti za predstavnike svih zemalja.

Sam Vučić je rekao, kako je preneo Danas, da mu „nije palo na pamet da zbog stolice“ na kojoj je sedeo u Ovalnoj kancelariji u Beloj kući, što su mnogi komentarisali, napusti sastanak s Trampom, prenosi Istinomer.

„Zamislite predsednika bilo koje od naših malih zemalja iz regiona da dobije priliku da uđe u Ovalnu sobu, da razgovara bilateralno, sam s predsednikom SAD i da, kada mu stave stolicu, on kaže: ‘Izvinite, ne interesuje me ova stolica, sad ću lepo da je šutnem, pa ću da izađem napolje i baš me briga za SAD, jer je meni mnogo važno za moju sujetu kakva će stolica da bude!”, kazao je Vučić.

Međutim, Suzanu Vasiljević demantuju fotografije sa Trampovih sastanaka u Beloj kući u proteklom periodu i pre i posle Vučićeve posete Vašingtonu.

Zvanične slike sa tih događaja govore o drugačijem “protokolu” i odnosima, i u vreme epidemije virusa korona.
Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su 15. septembra sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa u prisustvu američkog predsednika u Beloj kući.

Takođe, krajem avgusta irački premijer Mustafa al-Kadimi je imao sastanak sa Trampom.

Kako su drugi zvaničnici sedeli kod Trampa u doba korone? 2
Foto: Skrinšot/FB

U junu poljski predsednik Andrzej Duda bio je u Beloj kući.

Kako su drugi zvaničnici sedeli kod Trampa u doba korone? 3
Foto: Skrinšot

Sem ovih predstavnika zemalja, u Belu kuću su, tokom epidemije, dolazili i predstavnici mnogih institucija, kao i raznih država SAD, što se može videti ne samo u medijima već i na zvaničnim kanalima (YouTube, twitter, itd) Bele kuće.

Fotografije svedoče da je prilikom poseta tih stranih delegacija, diplomate i državnici sa Donaldom Trampom protokol izgledao drugačije nego sa srpskom delegacijom i predsednikom Vučićem i da su mediji zabeležili da su se ostali državnici rukovali sa Trampom i da su sedeli jedni pored drugih.

Zbog toga, izjavu Suzane Vasiljević da je protokol bio isti za predstavnike bilo koje druge zemlje i da je to način na koji se vode razgovori u vreme kovida 19, ocenjujemo kao neistinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari